Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Temelíně cvičili reakci na pád dopravního letadla

Necelá stovka lidí se zapojila do cvičení v areálu Jaderné elektrárny Temelín, do kterého spadlo fiktivní velké dopravní letadlo. Scénář byl jasný, reaktor ani klíčová technologie nebyly zasaženy, na místě ale vypukl rozsáhlý požár. S ním si museli poradit hasiči elektrárny, ale i krajští záchranáři a hasiči. Zasedal také havarijní štáb.

Cvičení začalo v areálu temelínské elektrárny krátce po jedné hodině odpoledne. Podle naplánovaného scénáře se jedná o pád velkého dopravního letadla. To na místě simuluje speciálně upravený autobus, které pro cvičení zapůjčilo českobudějovické letiště. Do čtyř minut od fiktivní událost jsou na místě temelínští hasiči, kteří začnou pomocí speciální pěny hasit hořící „letadlo“. Pěna má nejen ochladit místo události, zároveň také zabraňuje přístupu vzduchu. „Na místě jsme měli výškovou techniku, dva požární vozy a cisternu s vodou pro plošinu. Kvůli rozsahu požáru jsme si vyžádali posily od státních hasičů,“ uvedl velitel temelínských hasičů Martin Novotný.

18 tisíc litrů vody

Během několik dalších minut dorazí na místo hasiči z Českých Budějovic a Týna nad Vltavou. „Z Týna i Českých Budějovic jsme přivezli cisterny, které by poskytly dodatečné zásoby vody pro zásah. V obou cisternách jsme přivezli dohromady téměř 18 tisíc litrů vody v reálné situaci by cisteren bylo potřeba víc. Tady šlo o to, abychom procvičili komunikaci a dojezdové časy,“ uvedl ředitel územního odboru České Budějovice českobudějovických hasičů Jiří Pešek.

Kromě hasičů se do cvičení zapojili také zdravotníci. Ti na místo vyslali pět výjezdových skupin včetně vozidla pro řešení následků mimořádných událostí a posádky vrtulníku letecké záchranné služby. „Na místě se nacházelo deset zraněných osob. Naším úkolem bylo roztřídit pacienty, poskytnout všem odpovídající přednemocniční neodkladnou péči a podle závažnosti stavu rozhodnout o pořadí transportu do zdravotnických zařízení,“ popsal zasahující lékař Pavel Kočvara.

Jedním z přínosů cvičení byla podle vedoucího krizového řízení Petra Svobody možnost ověřit si jednotlivé vstupy a pohyb zasahujících jednotek v areálu Temelína a také vytipování vhodné přistávací plochy pro vrtulník. Prověřila se také spolupráce všech zasahujících a jejich reálné časové dojezdy. 

Bezletová zóna kolem elektrárny

Jak velká je ale pravděpodobnost podobné události? Podle energetiků ji velmi snižuje chráněná bezletová zóna kolem elektrárny. „Naše jednotky v jaderných elektrárnách jsou výborně personálně i technicky vybavené, nicméně v případě podobné události by byla podpora hasičů, ale i záchranky velmi důležitá. My bychom zasahovali do čtyř minut, vnější složky by nám daly podporu do dvaceti minut,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

V Temelíně šlo o letošní páté, z celkových šesti, cvičení. „Energetici se přitom připravují na všechna možná rizika. Vedle radiačních, technologických nebo ekologických událostí je to například právě i eliminace požárů,“ uzavřel mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto JE Temelín

Štítky Temelín, cvičení, letadlo, pád, hasiči, dopravní letoun, elektrárna, požár, Jaderná elektrárna Temelín, České Budějovice, Martin Novotný, Jiří Pešek, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně cvičili reakci na pád dopravního letadla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.