Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strakonická nemocnice nakoupí do konce roku 2023 nové přístroje za 150 milionů

Strakonická nemocnice nakoupí do konce příštího roku nové přístroje za 150 milionů korun. Některé už získala v těchto dnech. Jde například o operační stoly, osvětlení, laparoskopy, sterilizátory nebo ultrazvuky. Informovala o tom v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Kateřina Koželuhová.

Strakonická nemocnice nakoupí do konce příštího roku nové přístroje za 150 milionů korun. Některé už získala v těchto dnech. Jde například o operační stoly, osvětlení, laparoskopy, sterilizátory nebo ultrazvuky. Informovala o tom v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Kateřina Koželuhová.

Nemocnice pro tyto potřeby získala 150 milionů korun z programu Evropské unie React-EU. Zatím z částky nakoupila přístroje za 65 milionů korun. Velká část jich směřovala do gastroenterologického centra, které získalo nové endoskopické sady na vyšetření žaludku, tlustého a tenkého střeva, žlučových cest a slinivky. „Nové máme také zařízení na ultrazvukové vyšetření horní části trávicí trubice. Ročně naše centrum provede 6000 endoskopických vyšetření, přístroje potřebují obnovu prakticky pořád," uvedl primář Interního oddělení strakonické nemocnice Ivo Horný.

Neurologie zase nově používá přístroj, jenž dokáže včas diagnostikovat již mírné postižení tenkých vláken periferních nervů. „To je důležité pro detekci některých typů polyneuropatií, například v rámci cukrovky nebo u onkologicky nemocných léčených chemoterapií. Časná diagnostika je přitom předpoklad účinné léčby, která může zabránit řadě komplikací, například diabetické nohy," uvedl primář neurologického oddělení Pavel Houška.

Nemocnice z peněz programu React-EU nakoupí vybavení pro chirurgii, gynekologii, pneumologii, internu, radiologii, nukleární medicínu, laboratoře a společné pracoviště ARO-JIP. „Obměna přístrojového vybavení je nutná pro zachování schopnosti nemocnice adekvátně fungovat a poskytovat kvalitní zdravotní péči. Jde o zachování co nejvyšší funkčnosti celého našeho zdravotnického systému," uvedl ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

Program React- EU je určen na boj s epidemií a posílení zdravotnictví. Peníze mají být využity na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic, integrovaného záchranného systému, ale také na péči o pacienty s rakovinou a seniory. Česká republika z programu získala 30 miliard korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky nemocnice, strakonice, modernizace, Katharina Cibbini-Koželuch, Evropská unie, Pavel Houška, Tomáš Fiala, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonická nemocnice nakoupí do konce roku 2023 nové přístroje za 150 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.