Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pořadatel demonstrací nepřišel k soudu. Ze Srbska poslal lékařskou zprávu

Ladislav Vrabel se podruhé omluvil z účasti na soudním jednání, kde se měly řešit jeho dluhy. V září vzkázal, že nedorazí kvůli nemoci v rodině. Na jednání nedorazil ani tento týden. Ze srbského Bělehradu poslal pořadatel demonstrací lékařskou zprávu.

Finanční situaci okolo podnikatele a pořadatele protivládních demonstrací Ladislava Vrabela řeší českobudějovický krajský soud. K prvnímu odročení došlo v druhé polovině září. 

„Soud nehodlá přistoupit na rétoriku dlužníka o „politizaci“ tohoto insolvenčního řízení. Jediné, co je předmětem tohoto insolvenčního řízení, je výhradně úpadek dlužníka a způsob jeho řešení. Soud očekává, že jednání nařízené v této věci a účast na něm je proto především v zájmu samotného dlužníka, jenž sám o povolení oddlužení požádal a má na něm tedy nejspíš i nadále zájem,“ napsal ve svém vyjádření soudce Zdeněk Strnad, když informoval o přesunutí jednání na 4. října.

Jenže ani včera se Ladislav Vrabel nedostavil. Opět se omluvil na poslední chvíli den před jednáním a do Česka zaslal lékařskou zprávu z Bělehradu, hlavního města Srbska. V úterý nejprve volal s asistentkou soudce právník Vrabela, který se divil termínu jednání, i přestože je informace v insolvenčním rejstříku, a zároveň ji právník dostal do datové schránky. O několik hodin později se Vrabel omluvil z jednání kvůli nemoci. 

Po celé republice dnes protestovala část veřejnosti proti vládě. Pořadatelé z uskupení Česká republika na 1. místě požadují demisi pětikoaličního kabinetu a obrat politického směřování země. Několik stovek lidí zamířilo na českobudějovické náměstí.

Soud nakonec nařídil odročení jednání na 12. říjen tohoto roku. Zdeněk Strnad ve svém včerejším předvolání uvedl, že soud věří, že dlužník bude schopen po zdravotní stránce dorazit. Podle lékařské zprávy, kterou si soud přeložil, má Vrabel kašel a trpí akutním zánětem vedlejších nosních dutin a horních cest dýchacích.

Ladislav Vrabel dluží podle insolvenčního rejstříku zhruba dva miliony korun, mimo jiné zdravotní pojišťovně či různým firmám včetně dodavatele energií. 

Mezitím spolupořádá protivládní demonstrace. Na akce se vybírají finanční prostředky. Na otázku komu, patří účet, kam peníze míří, Vrabel redakci Drbny neodpověděl. Podle serveru Aktuálně.cz je ale jeho manželky.

Nejen to by měl Vrabel vysvětlovat u soudu, kam se má v říjnu dostavit. Čelit bude nejspíš i dotazům týkajících se videí, která zveřejňuje na internetu. V jednom z nich například nabízí Čechům domy v Srbsku. Kromě toho v něm tvrdí, že soudci řekl, že svou situaci vidí jako "politický proces". 

První demonstrace se konala začátkem září. Organizátoři později zveřejnili údajný seznam finančních příspěvků na její pořádání. Mezi stovkami částek je i třináctitisícová položka, kterou poslal českobudějovický úřad práce. Ten ale demonstraci nepodpořil, jde o částku podpory v nezaměstnanosti. 

„Úřad práce ČR je správní úřad a jako takový vždy postupuje v souladu s platnou legislativou. Mezi jeho povinnosti patří i dodržování mlčenlivosti směrem ke klientům. Obecně ve vztahu je možno sdělit, že Úřad práce ČR v rámci celé republiky, tedy včetně českobudějovického regionu, nezaslal na uvedený účet žádnou částku, jejímž prostřednictvím by finančně podpořil demonstraci na Václavském náměstí,“ potvrdil redakci Drbny Jiří Beran, ředitel odboru zaměstnanosti KoP (kontaktní pracoviště, pozn. redakce) České Budějovice.

Stopa Ladislava Vrabela v Českých Budějovicích: Oblíbená pizza i spory s městem

K soudu v Českých Budějovicích měl tento týden přijít Ladislav Vrabel. Bývalý provozovatel několika restaurací ale na jednání nedorazil. V uplynulých týdnech se jeho jméno skloňuje v souvislosti s demonstrací na Václavském náměstí v Praze, kam...

Druhou demonstraci uspořádala iniciativa Česká republika na 1. místě 28. září. Akce se konala na Václavském náměstí v Praze a přenášela se také do dalších měst včetně Českých Budějovic. 

Ladislava Vrabela si v tomto krajském městě část veřejnosti pamatuje mimo jiné kvůli sporům, které se týkaly jeho pizzerie. Několikrát také kandidoval do městského či krajského zastupitelstva.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ladislav Vrabel

Štítky Ladislav Vrabel, České Budějovice, demonstrace, restaurace, vláda, insolvence, dluhy, Srbsko, Bělehrad, dlužník, Úřad práce České republiky, Česko, Zdeněk Strnad, Krajský soud v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pořadatel demonstrací nepřišel k soudu. Ze Srbska poslal lékařskou zprávu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.