Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj otevřel u Českobudějovických rybníků novou pozorovací věž

Přes devět metrů vysokou novou pozorovací věž otevřeli dnes zástupci Jihočeského kraje u Českobudějovických rybníků. Dřevěná stavba je volně přístupná veřejnosti a slouží například k pozorování místního ptactva. Kraj za stavbu zaplatil 2,5 milionu korun.

„Já jsem rád, že vedle důležitých infrastrukturních staveb, jako jsou dopravní stavby, obchvaty, sociální domovy nebo domovy pro seniory, nemocnice, školy a další velké věci, je pro nás také důležité, aby vznikaly tyto malé stavby, které sice nejsou nějak nákladné, ale jsou pro nás důležité z pohledu cestovního ruchu a ochrany přírody. A to tahle pozorovací věž bezesporu je,“ řekl dnes během slavnostního otevření jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Rozhlednu připravili architekti z Atelieru 8000. Tvoří ji jednoduchá dřevěná konstrukce, která je postavena z nahrubo opracovaných kmenů, větví a prken. Je vysoká 9,3 metru a návštěvníci se k ní dostanou skrze rákosí po dřevěných chodníčcích z parkoviště Rekreačního a kongresového centra Nové Dvory u minipivovaru Kněžínek. Díky nové rozhledně mohou lidé sledovat u Starého Houženského rybníku ptactvo v jeho přirozeném prostředí. 

Slavnostního otevření se účastnil také první náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL). „Naším dlouhodobým cílem je přibližovat přírodu lidem a lidi přírodě. Symbolem toho je tato ptačí pozorovatelna, která se nachází na kraji Budějovic a věřím, že bude hezkým, byť malým, cestovním cílem pro turistický ruch. Lidé sem mohou vyrazit na procházku, s dětmi, na rande. Ta pozorovatelna je opravdu krásná a jsem moc rád, že se tento projekt podařilo dotáhnout do konce,“ řekl.

Kraj za stavbu zaplatil 2,5 milionu korun. První výběrové řízení ale muselo být kvůli vysoké ceně zrušeno. „Bylo to o tom, z jakého materiálu to bude. Vždy je třeba najít kombinaci kvalitního materiálu, který tady vydrží. V druhém výběrovém řízení se podařilo najít zhotovitele, který byl ochotný to realizovat za cenu, která byla pro kraj akceptovatelná,“ vysvětlil hejtman. 

Rozhledna je volně přístupná po celý rok a vstupné je na ni zdarma.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky Jihočeský kraj, Vrbenské rybníky, pozorovací věž, rozhledna, rybník, Martin Kuba, ODS, František Talíř, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj otevřel u Českobudějovických rybníků novou pozorovací věž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.