Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Práce na horkovodu pokračují. První dodávky tepla by měly být do konce příštího roku

Práce na stavbě horkovodu, který má do Českých Budějovic dodávat teplo z Jaderné elektrárny Temelín, pokračují . Z projektu, který má tříleté zpoždění, je hotovo 20 kilometrů. Další dva jsou rozpracovány. První teplo by mělo do města z Temelína proudit do konce příštího roku.

„Práce na stavbě horkovodu pokračují v areálu elektrárny i mimo něj. V areálu jsou instalovány všechny čtyři potrubní mosty a dodavatel pracuje na úpravách strojovny vyvedení tepla. Mimo areál běží práce na čerpacích stanicích Obora a v Českých Budějovicích a pokračuje instalace vlastního potrubí horkovodu," uvedl mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Dvacet šest kilometrů dlouhý horkovod měl být hotový už v roce 2020. Kvůli finančním problémům společnosti Tenza, která na vystavbě pracovala a nakonec práce ukončila, ale nabral celý projekt zpoždění. Loni v prosinci investor projektu společnost ČEZ vybrala nového zhotovitele, kterým se stalo Sdružení ELTE/ESB. 

Hotovo je nyní zhruba 20 kilometrů. Další dva kilometry jsou v různé fázi rozpracovanosti. „Jde například i o úsek v Českých Budějovicích. Naplno běží také výstavba potrubních mostů Křivonoska a Hluboká nad Vltavou," uvedl Sviták. Firmám, které ČEZ v minulém roce vybral, aby projekt dokončili, zaplatí společnost za práce 1,69 miliardy korun.

První dodávky tepla z Temelína by měl horkovod dodávat podle Svitáka do konce příštího roku. Zásobovat by měl podle původních odhadů až 30 procent obyvatel Českých Budějovic.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky horkovod, Temelín, teplo, České Budějovice, projekt, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na horkovodu pokračují. První dodávky tepla by měly být do konce příštího roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.