Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Počet případů klíšťových onemocnění na jihu Čech je výrazně vyšší než loni

Počet případů klíšťových onemocnění na jihu Čech je výrazně vyšší než loni. Hygienici registrovali 413 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy, což je o 179 více než před rokem. U klíšťové encefalitidy je v kraji 101 případů. Loni jich bylo v tuto dobu 69.

„Nejvyšší relativní výskyty obou nejrozšířenějších klíšťaty přenášených onemocnění, tedy onemocnění klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou, vztažených k počtu obyvatel okresu letos vidíme na Českokrumlovsku," řekla ředitelka protiepidemického odboru jihočeské hygienické stanice Hana Bendíková.

Aktivita klíšťat podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu pro příští dny je pro území Jihočeského kraje již na nejnižším prvním stupni pětistupňové škály. „Ale přesto by lidé situaci neměli podceňovat a vždy se po pobytu v přírodě zkontrolovat. Protože pokud je klíště infikované, může vás nakazit stejně v létě jako nyní," řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Očkování proti borelióze není, naopak proti encefalitidě se lze nechat očkovat. Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známa. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevuje zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, příroda, klíšťata, Jihočeský kraj, nemoc, Česko, lymská borelióza, klíšťová encefalitida, Krajská hygienická stanice, Český hydrometeorologický ústav, Kvetoslava Kotrbová, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů klíšťových onemocnění na jihu Čech je výrazně vyšší než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.