Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Na Černé věži bydlelo v minulém století najednou až 12 lidí

Jan Schinko věnoval další díl Drbny Historičky českobudějovické Černé věži. Kdo ji hlídal v první polovině minulého století? A jaká byla pracovní doba hlídače, který tam v jednu dobu žil s dalšími 11 lidmi? Na tyto otázka odpovídá text budějckého historika.

O Černé věži bylo již napsáno skoro všechno, ale z písemností radnice se mohou připomenout málo známé okolnosti. V roce 1906 nastoupil službu na Černé věži  František Schestauber (narozen 1876, zemřel 1927), vyučený pokrývač a současně člen městského hasičského sboru. Pro orientaci to byl František Schestauber I. či starší. Měl 7 vlastních dětí a 2 vyženil. Jeden čas bydlelo na věži až 12 lidí. Roku 1928 byl vyreklamován z vojny František Schestauber v pořadí II. (narozen 1906, zemřel 1959), kterému se narodil v roce 1929 František Schestauber III.

V DEKRETU Místního národního výboru v Českých  Budějoviccích (zkráceně MNV) ze dne 18. prosince 1947 adresovaném městskému podúředníkovi Františku Šestauberovi je uvedeno: MNV se usnesl povýšiti Vás zpětně od dne 28. října 1938 do II. platové stupnice, 3. stupně podúřednického. Jste trvale ustanoveným podúředníkem města Českých Budějovic. Přísluší Vám úřední titul: městský podúředník technické služby. V dekretu se dále uvádělo příští zvýšení služného do II, platové stupnice, 7. stupeň pro obecní úředníky nastane dne 1. července 1950. Tedy za necelé 3 roky řádný služební postup. Po roce 1948 za gottwaldismu to ale neplatilo.

Jednotný národní výbor v Českých Budějovicích (JNV) dopisem ze dne 2. 10. 1950 adresovaném Františku Schestauberovi „povolil usnesením ze dne 27. září 1950 k Vaší žádosti, abyste místo dosavadního příjmení Schestauber přijal a užíval příjmení Šestauber. Tato změna vztahuje se  též na Vaši manželku Helenu, rozenou Šandovou a nezletilou dceru Milenu, nar. 30. září 1932.“

František Šestauber II., bytem Kněžská 17, dopisem ze dne 17. dubna 1951 Krajskému národnímu výboru (KNV) podal námitku proti platovému zařazení, respektive proti pracovnímu úvazku počtu hodin měsíčně: „Jsem zaměstnán jako hlídač na Černé věži od 6 hodin do 18. hodiny, to je plných 12 hodin. Neznám neděle, svátky nebo jiná pracovní volna. Moje pracovní povinnost je 360 hodin měsíčně. Žádám, aby KNV vyměřil mně úvazek 360 hodin měsíčně, nebo aby hodiny přes úvazek 200 hodin, vyměřený mně KNV, byly hrazeny jako přespočetné.“

Službu od 6 do 18 hodin denně mu vyměřil MNV dopisem ze dne 9. ledna 1947. Povolili mu bydleti s rodinou mimo věž a poněkud povýšeně MNV uvedl: Denní služba na věži se upravuje od 6 do 18 hodin, kterou budete obstarávat Vy!

V září 1946 bydleli Schestauberů již v obecním domě Kněžská 17. Byt byl přidělen Františku Šestauberovi II. (to se již v předstihu podepisoval se „Š“) ze zdravotních důvodů jeho manželky. Žádal MNV dopisem ze dne 10. září 1946 o přiznání tohoto bytu jako naturálního, neboť až dosud vždy jeho předchůdci používali vždy bytů naturálních. V roce 1938 bydleli Schestauberů v Radnické ulici po dobu oprav na Černé věži a tento byt v Radnické mu městský úřad uznal za byt služební.

Z písemností a zejména ze žádostí a námitek Františka Šestaubera II. vyplývá, je to až zřejmé, že kdyby nežádal a neměl námitky, považovaly by úřady službu 12 hodin na věži denně včetně sobot, nedělí a svátků za rekreaci.

  

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Jan Schinko

Štítky České Budějovice, Černá věž, historie, město, Krajský národní výbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Na Černé věži bydlelo v minulém století najednou až 12 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.