Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIDEO: Rysice s koťaty se objevila před kamerou v česko-rakouském příhraničí

Rysice s koťaty se objevila před jednou z fotopastí, která se nachází v česko-rakouském příhraničí. Záběry zveřejnila na svém facebookovém profilu nezisková organizace Alka. Ta v přírodě pomocí fotopastí monitoruje 90 míst, většinou opuštěných, kam nechodí turisté.

Na záběrech je vidět rysice Amálka, která se nyní stará o svá koťata. „Podle nejnovějšího výzkumu z divoké přírody se rysí koťata rodí v celé Evropě v podstatě ve stejnou dobu. Porody probíhají během velmi krátkého období na jaře kolem 28. května. V tuto dobu už nebývají jarní mrazíky, a zároveň je dost času na to, aby koťata získala potřebnou váhu před nastávající zimou. Jen velmi vzácně se stává, že rysí kočka porodí mimo jarní sezónu, příčinou může být například ztráta prvního vrhu,“ napsali zástupci neziskové organizace na svůj facebookový profil.

Záběry pochází z jihu Čech, bližší místo ale Alka nechce konkretizovat. Členové neziskové organizace už v přírodě rozmístili 90 fotopastí. 

„Nachází se hlavně v Jihočeském kraji. Umisťujeme je na lesní cesty, kde se zdá, že se tato zvířata pohybují, nebo to máme přímo ověřené. Fotopasti snímají také skály, které mají rysové rádi. Hledají tam úkryt, nechtějí být rušeni lidmi, i proto sledujeme také lokality, které se nachází mimo vyznačené turistické cesty,“ popsala Budějcké Drbně Tereza Mináriková, projektová manažerka a vědecká pracovnice neziskové organizace Alka. 

Čím jsou koťata starší, tím je podle vědců pravděpodobnější, že je zachytí fotopast. Společně s matkou se totiž pohybují po větším území. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Alka Wildlife

Štítky rys, jižní čechy, příroda, alka, česko, rakousko, koťata, nezisková organizace, videokamera, Drbna.cz, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Rysice s koťaty se objevila před kamerou v česko-rakouském příhraničí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.