Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Chýnově začal odchyt zanedbaných koček. Jejich zdravotní stav se zhoršil

Táborský Odbor životního prostředí dnes zahájil odchyt několika desítek zanedbaných koček v Chýnově, které žily s majitelkou v maringotce. Zvířata byla ve špatném zdravotním stavu, v posledních dnech navíc došlo k jeho zhoršení. Jak dlouho odchyt potrvá zatím není jasné, situaci komplikuje fakt, že pozemek, na kterém žijí, není oplocen. Kočky se tak pohybují i po okolí.

„Městský úřad v Táboře, Odbor životního prostředí (OŽP), zahájil v úterý 25. října odchyt několika desítek koček v Chýnově v lokalitě neutěšeného chovu chovatelky Jany Kaprálové. Z podnětu Krajské veterinární stanice bylo zřejmé, že kočky jsou ve špatném zdravotním stavu, který je způsobený především nedostatečnou výživou. V posledních dnech se zdravotní stav koček zhoršil a na základě doporučení veterinářů přistoupil OŽP k okamžité reakci," uvedl úřad v tiskové zprávě.

Odchyt provádí autorizovaná firma. Zatím není jasné, jak dlouho vše potrvá. Pozemek, na kterém kočky žijí, totiž není oplocen a zvířata se tak pohybují i po okolí. „To klade zvýšené nároky na provedení odchytu," dodal úřad. Tábor na odchyt, očipování a základní veterinární péči vyčlenil 200 tisíc korun. Odchycené kočky si následně odebere šest nasmlouvaných útulků.

V maringotce žije žena a 40 koček. Zvířata jsou vyhublá a zanedbaná

Nehezký pohled se naskytl veterinářům, kteří zasahovali v Chýnově na Táborsku. V maringotce tam žije žena a několik desítek koček. Zvířata byla v době kontroly zanedbaná, některým z nich zřetelně vystupovala kostra.

Kontrolu v Chýnově provedli veterináři Státní veterinární správy (SVS) na konci srpna. Podle mluvčího SVS Petra Vorlíčka žilo na místě 40 koček, které byly podvyživené a žily v nevhodných podmínkách. „Všechny chované kočky byly ve špatném výživném stavu, 10 koček bylo až tak vyhublých, že byla pod kůži znatelná vystupující páteř, žebra a kyčelní kosti,“ uvedl Vorlíček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SVS

Štítky Chýnov, svs, kočka, táborsko, žena, jižní čechy, veterináři, zdraví, Státní veterinární správa České republiky, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chýnově začal odchyt zanedbaných koček. Jejich zdravotní stav se zhoršil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.