Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jindřichohradecké místní dráhy se odvolaly proti zamítnuté reorganizaci

Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která provozuje dopravu na úzkokolejce, se odvolala proti tomu, že krajský soud zamítl její reorganizační plán. Informace v soudním usnesení označila za neúplné i nesprávné. Firma také upozornila na možnou zmatečnost usnesení. O odvolání rozhodne Vrchní soud v Praze.

Krajský soud v Českých Budějovicích vyjádřil začátkem října pochybnosti o pravdivosti údajů, které firma uvedla ohledně své finanční situace. Soudkyně Pavlína Glaser Hrůzová dospěla k závěru, že návrhem na povolení reorganizace sleduje firma nepoctivý záměr. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku.

JHMD považuje informace soudu v usnesení za nesprávné a v rozporu se zákonem. Brání se i proti tomu, že soud jí zakázal nakládat s majetkem. „Usnesení obsahuje neúplná či dokonce nesprávná skutková zjištění, v rozporu s předloženými důkazy a listinami. Dlužník rovněž vnímá jako poměrně nestandardní zjevný negativní postoj insolvenčního soudu k jeho osobě, respektive i k osobě jeho majoritního akcionáře," uvedla firma v odvolání. Není podle ní také zřejmé, kdo by měl „údajný nepoctivý záměr sledovat a v čem konkrétně má tento údajný nepoctivý záměr spočívat."

Vlak, který jezdil Českou Kanadou, někdo posprejoval

Krátce poté, co skončil provoz na jihočeské úzkokolejce, někdo poškodil odstavené vagony. Ty ještě před nedávnem jezdily Českou Kanadou, pak je ale kvůli problémům musela firma Jindřichohradecké místní dráhy nahradit autobusy. Na případný...

Soudkyně vyjádřila kromě jiného pochybnosti o pravdivosti údajů, jak na tom firma finančně je. „Na jednu stranu uvádí (firma) nedostatek disponibilních finančních prostředků (včetně úhrady mezd zaměstnanců) a na straně druhé je schopna obratem zajistit dopravní obslužnost autobusy," uvedla Glaser Hrůzová.

Přes 140 věřitelů

Firma JHMD na sebe podala insolvenční návrh v září. Ke konci června měla 140 věřitelů, dlužila 160,7 milionu korun. Pohledávky dál přibývají. Banka Raiffeisenbank přihlásila v úterý vůči firmě JHMD pohledávky za 100,5 milionu korun. JHMD, která je v úpadku, nevyplatila mzdy zaměstnancům za srpen a září. Někteří z nich dali výpověď. Firma by také měla doložit, zda splnila podmínky dotací, jež čerpala. V rejstříku to uvedla insolvenční správkyně Daniela Urbanová. Firma je od září v insolvenci.

Raiffeisenbank žádá od firmy Jindřichohradecké místní dráhy přes 100 milionů korun

Banka Raiffeisenbank přihlásila vůči firmě Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která provozuje dopravu na úzkokolejce, pohledávky za 100,5 milionu korun. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. JHMD, která je od 6. října v úpadku,...

Společnost nemá na splácení, argumentuje tím, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Kraj Vysočina to odmítá, uvádí, že postupuje podle platné smlouvy. Potíže měla společnost již loni, kdy požádala soud o mimořádné moratorium, které platilo půl roku. Opatření chránilo provozovatele úzkokolejek před věřiteli. Jihočeský kraj i Kraj Vysočina vypověděly firmě smlouvu. Dopravu zajistí kraje v místech kolem úzkokolejky pomocí autobusů.

Letos od 3. října nasadila firma místo vlaků autobusy, protože jí vypršela platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Drážní úřad obnovil s firmou řízení vedoucí k tomu, že by jí odňal licenci. Další z nutných podmínek je mít osvědčení o bezpečnosti provozovatele drážní dopravy, které JHMD skončilo k 16. říjnu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky železnice, soud, insolvence, firmy, Jindřichův Hradec, Jindřichohradecké místní dráhy, Vrchní soud v Praze, Kraj Vysočina, České Budějovice, Raiffeisenbank

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichohradecké místní dráhy se odvolaly proti zamítnuté reorganizaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.