Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeské památky přilákaly téměř 700 tisíc lidí. Nejvíce lákaly krumlovský a hlubocký zámek

Jihočeské státní památky přilákaly od začátku roku do konce října téměř 700 tisíc návštěvníků. Meziročně je to o 13 procent víc, v porovnání s posledním předpandemickým rokem 2019 ale o 34 procent méně. Nejvíc návštěvníků ubylo hradu Landštejn a zámku Červená Lhota. Na památkách chyběly zahraniční zájezdy turistů, přibylo individuálních návštěvníků. Výnosy ze vstupného byly letos téměř 155 milionů korun. Některé památky budou otevřené až do konce prosince.

„Letošní sezona byla důležitá mimo jiné z toho důvodu, že památky v naší správě nebyly ani jednou uzavřené kvůli covidu, jako tomu bylo v předchozích dvou letech," uvedl ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Nejvíc lidí přišlo na zámky Český Krumlov, celkem 186 775 turistů, a Hluboká, kam dorazilo 166 455 turistů. Nejvýraznější propad zaznamenal hrad Landštejn, kam zamířilo o 23 procent lidí méně než loni. Útlum pocítili i na Červené Lhotě. „Nezanedbatelnou roli hrál fakt, že byl zámecký rybník napuštěný pouze na poloviční hladinu. Toto omezení sice nebylo vizuálně nápadné, rozhodující bylo pozastavení provozu půjčovny pramiček. Pokles návštěvnosti na 44 tisíc návštěvníků však měl i svá pozitiva. Návštěvníci měli víc osobního prostoru, nemuseli dlouho čekat na prohlídku," řekl kastelán Tomáš Horyna.

Oproti předchozím rokům evidují památkáři méně rezervací zájezdů a víc individuálních návštěvníků. Na zámku Český Krumlov si vstupenku na některou z prohlídkových tras zakoupilo pouze 15 procent všech návštěvníků procházejících areálem. „Na zámku v Třeboni jsme pocítili šetření návštěvníků, kteří se spokojili vesměs jen s jednou prohlídkovou trasou," řekl kastelán Vít Pávek. Podobně hodnotí sezonu kastelán hradu Zvíkov Aleš Kadlčák. Lidé si podle něj víc vybírali, jaké služby zvolí. „To dříve nebylo tak patrné, ale v případě Zvíkova je to pochopitelné. Součet cen parkoviště, vstupy, lodní doprava, konzumace, propagace dává za jeden den v součtu tisíce korun. Turisté dost šetří právě na naší trase, vystačí si s procházkou v parku," uvedl Kadlčák.

Na vybraných památkách bude otevřeno až do konce roku. Hrad Nové Hrady nabízí do konce listopadu každou středu a pátek komentovanou prohlídku interiérů, které připomínají historii rodu Buqouyů. Některé dny bude přístupný i hradní příkop. Třeboňský zámek nabídne v listopadu prohlídky rožmberských reprezentačních interiérů i schwarzenberských apartmá, připraví i vánoční prohlídky. Hradní muzeum a věž v Českém Krumlově bude možné navštívit až do 22. prosince, stejně jako zimní prohlídkovou trasu na zámku Hluboká.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky památky, turistika, Jihočeský kraj, zámek, hrad, Zámek Červená Lhota, Landštejn, Český Krumlov, purkrabí, Zámek Hluboká, Zvíkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské památky přilákaly téměř 700 tisíc lidí. Nejvíce lákaly krumlovský a hlubocký zámek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.