Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ženu překvapily modré fleky na rybníku. Věc řešíme několik let, říká starostka

Kvalita vody ve Staňkovském rybníku překvapila o víkendu Moniku Klemšovou, která vyrazila na výlet na Jindřichohradecko. Hladina byla v některých místech modrá a zelená, voda navíc páchla. Svědkyně na místo přivolala hasiče i policii. Budějcká Drbna zjišťovala podrobnosti.

V krajině okolo Třeboně je rybníků nespočet. Staňkovský patří mezi ty nejkrásnější. Nachází se přímo na česko-rakouské hranici a v létě tam míří spousta turistů.

Letos na podzim tam vyrazila cestovatelka Monika Klemšová, která před nedávnem urazila na paddleboardu téměř 1 500 kilometrů Skandinávií. Ten si sebou vzala i na jih Čech, kde si chtěla prohlédnout právě Staňkovský rybník. To, co viděla, ji ale překvapilo.

„Poblíž vesnice byly na hladině zelené sinice, to mě překvapilo, protože kolem rybníka moc vesnic, které by znečištění mohly působit, není. Ale to, co jsem pak viděla v nejsevernější části, byl naprostý šok. Hladina zelená, mezi tím modré hnusné fleky a ohavný zápach. Na vodě už jsem strávila hodně času, ale takovou hrůzu jsem neviděla,“ popsala Monika Klemšová pro Budějckou Drbnu. 

Snímek, který na Staňkovském rybníku vyfotila Monika Klemšová. 

Rybník se táhne od obce Staňkov směrem na sever podél státní hranice, kterou v některých místech i tvoří. Podle Klemšové se do vody dostalo něco škodlivého, začala proto věc řešit. „I rybáři z toho byli zaražení, prý to nahoře takhle vypadá posledních 14 dnů. To, co teď, prý nepamatují. Ptala jsem se i turistů, říkali, že tu bývala průzračná voda. Mluvila jsem s pánem, který tu bydlí, on i mnozí místní jsou z toho nešťastní,“ shrnula Klemšová.

Rozhodla se proto na místo zavolat policii a přijeli také dobrovolní hasiči. Místo se nachází v Chráněné krajinné oblasti, kde do rybníka ústí Koštěnický potok.

Budějcká Drbna se obrátila na společnost Rybářství Třeboň, která má rybníky na Táborsku, Českobudějovicku a Jindřichohradecku. Patří mezi ně i Staňkovský. Redakce se dotazovala na to, zda firma situaci registruje a řeší ji. 

„Popisovat stav na základě fotografie je velmi obtížné. Zřejmě se jedná o fytoplankton a odumřelý zooplankton, který byl vlivem větru nebo vodního proudění shromážděn v klidné části rybníka. K rozvoji fytoplanktonu přispěl nadprůměrně teplý říjen a zatížení rybníka živinami z Koštěnického potoka,“ odpověděl za firmu prokurista Tomáš Brabec.

Na kritický stav vody upozorňujeme několik let, říká starostka

Redakce se obrátila také na vedení obce Staňkov. Vyjádření poskytla starostka Jana Srnec (SDH Staňkov). „Po prověření dostupných informací, které má obec Staňkov k dispozici, mohu konstatovat, že v neděli 30. října byl na základě oznámení na tísňovou linku proveden výjezd SDH Chlum u Třeboně na rybníku Staňkovský, a to konkrétně u ústí Koštěnického potoka. Důvodem byla podezřelá barva vody a koncentrace nezjištěného materiálu. Hasiči při příjezdu na místo, kde se Koštěnický potok vlévá do rybníka, volali pro konzultaci na krizovou linku České Inspekce Životního Prostředí (ČIŽP),“ popsala pro Drbnu starostka. 

Znečištění podle ní bylo vyhodnoceno jako shluk biologického materiálu a sinic. Důležité je, že přítomnost chemických látek byla vyloučena, jak potvrdila starostka. 

Budějcká Drbna získala také vyjádření Oblastního inspektorátu ČIŽP. „V neděli byla kontaktována ČIZP OI České Budějovice dispečerem HZS České Budějovice z důvodu možného znečištění hladiny Staňkovského rybníka. Jednalo se o znečištění vodní hladiny Staňkovského rybníka v jedné zátoce u státní hranice, ke které je obtížný přístup. Dle sdělení velitele zásahu se jednalo o barevné zbarvení (modré, fialové, zelené). Nejednalo se o ropný původ, ale nahromaděné množství biologického materiálu, pravděpodobně sinic. Po zvíření hladiny se tento materiál do ztracena vytratil. Po dohodě nakonec nebyl nutný výjezd ČIŽP,“ stojí ve vyjádření. 

Starostka upozornila, že zástupci obce řeší situaci několik let. „Ke koncentrovanému znečištění v místě vtoku mohlo dojít například při vypuštění některého z rybníků na toku Koštěnického potoka. Stav vody, který bychom označili jako kritický na vtoku Koštěnického potoka a v jeho povodí, je nám znám již několik let a stejně tak na něj několik let setrvale upozorňujeme. Podle našeho názoru je ekologickou zátěží nejen pro rybník Staňkovský,“ upozornila starostka. Zároveň vzkázala, že je zapotřebí zaměřit pozornost na povodí Koštěnického potoka a v maximální možné míře eliminovat zátěž, kterou sebou nese.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Monika Klemšová

Štítky Staňkov, Staňkovský rybník, voda, jižní čechy, jihočeský kraj, rybník, Koštěnický potok, Drbna.cz, Česká inspekce životního prostředí, znečištění, okres Jindřichův Hradec, České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ženu překvapily modré fleky na rybníku. Věc řešíme několik let, říká starostka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.