Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dárci krve dostali zlaté a stříbrné medaile. Můžete pomoct zachránit životy, vyzývá nemocnice

Dobrovolní dárci krve, který už mají za sebou dvacet nebo čtyřicet odběrů krve, dostali včera od Českého červeného kříže jako poděkování stříbrné a zlaté medaile. Slavnostní události se poprvé účastnila také primátorka Dagmar Škodová Parmová. Ta připomněla, jak moc důležité darování krve je.

V restauraci v kulturním domě Metropol se v úterý konalo slavnostní předání medailí profesora Jana Jánského, které pořádal Úřad oblastního spolku Českého červeného kříže. Bronzové, stříbrné a zlaté medaile jsou udělovány dobrovolným dárcům krve, kteří absolvovali určitý počet odběrů. Včera bylo uděleno celkem 42 stříbrných a 21 zlatých medailí. 

Dárcům poděkoval primář transfúzního oddělení českobudějovické nemocnice Vít Motáň, který zmínil nedávné vážné případy dvou pacientek, které trpěly vzácnou chorobou a krevní plazma od dárců u nich byla v počátcích léčby jedinou šancí na přežití. Slavnostního oceňování, které se letos konalo už popáté, se účastnila poprvé také primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS).

„Sama krev dávám od svých 18 let a vím, že to není jednoduché, ne vždy zdravotní stav dárce dovolí navštívit transfúzní stanici. Vy jako dlouholetí dárci dáváte dar nejcennější a jak sami víte, pro práci našich lékařů a zdravotníků je krev naprosto nenahraditelná. Proto vám děkuji nejen za sebe, ale i za celou naši společnost a vážím si vašeho daru,“ řekla primátorka směrem k oceněným.

V Budějcích bylo letos uděleno už 284 bronzových medailí za 10 bezplatných odběrů, 120 stříbrných medailí za 20 odběrů a 108 zlatých medailí, které dostanou dárci za 40 bezplatných odběrů.

K dárcovství krve v posledních dne vybízí českobudějovická nemocnice. Některých krevních skupin má totiž akutní nedostatek. Jde zejména o prvodárce, lidi se skupinou 0-, A+ a A-. Využije ale také krev od lidí se skupinou 0+ nebo AB-. „Vaše krev může pomoci zachránit životy mnoha lidem. Neobjedou se bez ní například pacienti s rozsáhlými poraněními, při náročných operacích, při akutních komplikacích při porodu nebo malí pacienti ze stanice dětské hematoonkologie," napsala nemocnice k příspěvku na Facebooku.

Ohodnoť článek

Foto Město České Budějovice

Štítky krev, dárcovství krve, ocenění, medaile, profesor jan jánský, dárce krve, zlatá medaile, Nemocnice České Budějovice, Dům kultury Metropol, České Budějovice, ODS, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dárci krve dostali zlaté a stříbrné medaile. Můžete pomoct zachránit životy, vyzývá nemocnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.