Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Některé jihočeské firmy zaplatí za energie o stovky milionů víc

Některé jihočeské firmy zaplatí letos meziročně za energie stovky milionů korun víc. Řada z nich zároveň šetří. Z plynu přecházejí na LPG, což je zkapalněný ropný plyn, montují úsporná svítidla, snižují teplotu v kancelářích. Mnoho podniků buduje fotovoltaické elektrárny. Firmy zatím nepropouštějí.

„Jsou to až stovky milionů korun navíc, takže u mnoha firem padne celý čistý zisk na nárůst cen energií. Někde, kde mají práškové lakovny, mají vedle plynu předělaný druhý hořák, který umí spalovat lehké topné oleje. Někde zkouší topit se stlačeným zemním plynem. Hledají varianty, aby se snížila cena a aby vůbec měli čím topit," řekl ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist. Firmy se zároveň snaží zefektivnit výrobu, víc automatizovat logistiku, snižují teplotu v provozech.

Strojírenská skupina Motor Jikov Group se řídí vládním nařízením, podle kterého by mělo být v kanceláři minimálně 18 stupňů Celsia. Ve slévárně litiny přešla na směny od pátku do neděle, čímž ušetří asi milion korun měsíčně. „Měnili jsme svítidla za LED, opravovali těsnění oken, vrat, střešních světlíků. Stroje, které je možné zcela vypnout, se v pátek úplně odpojují, v neděli večer pak znovu startují, aby byly připravené pro pondělní směnu. V tlakové slévárně měníme zdroj vyhřívání pecí – ze zemního plynu na LPG," řekl předseda představenstva holdingu Miroslav Dvořák.

Do práce mohou kancelářští zaměstnanci namísto od 6:00 chodit až od 8:00, aby se ušetřilo za topení a svícení. Skupina, jež měla loni konsolidované tržby 1,49 miliardy Kč, zaplatí za plyn a energie letos 250 milionů korun, meziročně asi o 180 milionů víc. Pro rok 2023 si zajistila zatím asi pětinu ročního objemu energií, zbytek nakoupí spotově. Skupina zaměstnává 800 lidí, směny zatím nerušila. Ve slévárně litiny, energeticky nejnáročnějším provozu, bude ale zřejmě delší vánoční odstávka a firma se pokusí část objemu vyrobit dopředu.

Žádnou delší odstávku kolem prosincových svátků neplánuje Budějovický Budvar. Nerušil pracovní místa ani směny. „Naopak. V současné chvíli máme otevřeno 14 nových pozic. Nabíráme především do obchodu, na logistiku a do údržby," sdělila manažerka komunikace Budvaru Barbora Dědinová. Pivovar má asi 670 zaměstnanců.

Za energie vydá Budvar letos meziročně asi o 100 milionů korun víc. Teplotu v provozech nesnižoval, pro vytápění používá rekuperované odpadní teplo z varny. Na rok 2023 má z větší části energie domluvené, nakupuje dopředu přímo na energetické burze.

Energetickými úsporami se národní podnik zabývá dlouhodobě, kvůli ekonomickým i ekologickým důvodům. „Volíme cesty, které však nepůjdou na úkor pracovních podmínek našich zaměstnanců či na úkor kvality našeho piva, která je pro nás zcela klíčová," uvedla Dědinová. Jako příklady změn zmínila Dědinová nasazení systémů rekuperace tepla a chladu, plánované fotovoltaické panely, pohyblivá čidla pro ovládání interiérových světel, úpravu větrání administrativních budov nebo výměnu staršího osvětlení za úsporné LED.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky energie, firmy, jihočeský kraj, Budějovický Budvar, Jihočeská hospodářská komora, Motor Jikov, Miroslav Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé jihočeské firmy zaplatí za energie o stovky milionů víc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.