Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na konci listopadu otevřou v Písku probační dům. Jde o první zařízení v Česku

Už na konci listopadu bude v Písku otevřen první probační dům v Česku. Zařízení má pomoci podmíněně propuštěným vězňům adaptovat se na život na svobodě, začlenit se do společnosti a předejít jejich možné recidivě. Jeho kapacita bude 16 lidí. Ti budou moci v přestavěném hasičském skladu strávit maximálně šest měsíců.

Probační dům, který bude vůbec první v republice, vznikl přestavbou hasičského skladu nedaleko stanice Hasičského záchranného sboru v Písku. Jeho slavnostní otevření proběhne na konci listopadu. „Dům je určen podmíněně propuštěným mužům z výkonu trestu odnětí svobody, kteří mají uložen dohled a přiměřenou povinnost účastnit se tohoto šestiměsíčního pobytového resocializačního programu. Jde o podporu těchto lidí při jejich začleňování do společnosti v období prvních měsíců po propuštění na svobodu,“ vysvětlil tiskový mluvčí Probační a mediační služby České republiky Martin Bačkovský.

Kapacita domu bude 16 lidí. „Jejich výběr probíhá již ve výkonu trestu ve spolupráci Probační a mediační služby a Vězeňské služby, tak aby šlo o odsouzené a následně propuštěné, kteří mají silnou motivaci na sobě pracovat a opustit dřívější návyky a svoji kriminální kariéru,“ popsal Bačkovský. O propuštění a zařazení do resocializačního programu podle něj rozhoduje výhradně soud.

Dodržování stanovených pravidel

Podmínkou pobytu v píseckém probačním domě bude dodržování předem stanovených pravidel. Jde například o zdržování se v domě v předem stanovený čas, spolupráce s týmem Probační a mediační služby ČR nebo aktivní hledání zaměstnání. „Následně musí obyvatelé domu pracovat, napravovat škody, které vznikly jejich trestnou činností, zdržet se požívání alkoholu a návykových látek, a také se slušně chovat k druhým a pečovat o dům," doplnil mluvčí.

Cílem šestiměsíčního pobytu bude, aby se klienti domu mohli po jeho opuštění zařadit do běžného života. „Po celou dobu jejich pobytu v probačním domě budeme pracovat na tom, aby měli po jeho opuštění kam jít, aby měli potřebné zázemí,“ uvedla náměstkyně ředitelky Probační a mediační služby ČR Kateřina Šlesingerová.

Plánované otevření domu se ale nelíbí některým obyvatelům města. Podle nich nebralo město ohled na přání obyvatel, kteří byli proti. „O nás bez nás! Nikdo to tady nechtěl, zas se město rozhodlo samo. Jako se vším...pokud si pamatuji byla většina obyvatel Písku proti, pak byl chvíli klid a najednou bylo rozhodnuto," napsal jeden z diskutujících na Facebooku.

Samotný Písek ale podle města nemohl vznik služby na svém území nijak ovlivnit. Budova, ve které bude dům otevřen, totiž stojí na pozemku státu. „Od začátku se město snažilo s Probační a mediační službou ČR spolupracovat, být jejím partnerem. Probační dům je zařízení, které funguje v různých evropských zemích, například Německu nebo ve Skandinávii, a vzhledem k tomu, že klienti budou vybíráni velmi pečlivě a budou se jim zde věnovat odborní pracovníci, neměla by mít jeho existence vliv na zhoršení bezpečnosti ve městě," komentovala mluvčí městě Petra Měšťanová.

To potvrdil také starosta Michal Čapek (ANO). „Jako advokát mohu občany města uklidnit, že podmíněné propuštění z vězení není nic automatického a jedná se o dost složitý proces, kdy musí vězeň splnit řadu podmínek. U spousty lidí přitom panuje představa, že každého ve vězení po polovině trestu propustí, ale skutečnost je jiná,“ uvedl.

První obyvatelé se nastěhují v prosinci

Aktuálně probíhá výběr budoucích klinetů probačního domu. Ti první by se sem měli nastěhovat v průběhu prosince. Do budoucna zatím Probační a mediační služba ČR neplánuje nijak rozšiřovat kapacitu domu. „Dům připraven přímo na zmiňovanou kapacitu šestnácti osob. Samozřejmě, že bychom byli rádi, pokud by se mohlo v České republice otevřít více probačních domů, jako tomu je v zahraničí, ale vždy to záleží na finančních možnostech státu a také nalezení vhodného objektu,“ uzavřel Martin Bačkovský.

Ohodnoť článek

Foto Casta Písek

Štítky probační dům, probační a mediační služba čr, vězni, podmínečné propuštění, Písek, dům, Česko, Hasičský záchranný sbor, Vězeňská služba České republiky, Německo, Facebook, Skandinávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na konci listopadu otevřou v Písku probační dům. Jde o první zařízení v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.