Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chatu Mládí prodá kraj v dražbě. Cena začne na více než 30 milionech korun

Za více než 30 milionů korun se pokusí Jihočeský kraj prodat v dražbě chatu Mládí, která dříve sloužila jako rekreační středisko především pro školy. Objekt před dvěma lety uzavřel covid, poté už se neotevřel. Důvodem byla navíc plánovaná rekonstrukce. Prodej chaty dnes na svém zasedání schválili krajští zastupitelé.

Chata Mládí na šumavském Zadově byla dříve využívána jako školící středisko a ubytování pro školy. Pohodlně se sem vešlo zhruba 70 osob. Doby, kdy sem ale školy jezdily, už jsou dávno pryč. Pomohla k tomu mimo jiné pandemie koronaviru, která areál před dvěma lety uzavřela. Poté se už z důvodu plánované rekonstrukce objekt neotevřel.

Rekonstrukce byla původním plánem kraje. Náklady se měly na začátku pohybovat kolem 80 milionů korun. Postupem času ale vzrostly na více než 120 milionů. Právě výše ceny byla jedním z důvodů, proč se nakonec kraj rozhodl objekt prodat. „V současné době je to zbytná nemovitost. Školský odbor deklaroval, že už ji řadu let nikdo nevyužívá a není potřebo do toho investovat spoustu peněz. Původně jsme vizi rekonstrukce měli, ale i s ohledem na vyjádření školského odboru, který podle svých průzkumů zjistil, že školy objekt využívat nebudou, jsme se rozhodli, že chatu prodáme,“ vysvětlil náměstek hejtmana Antonín Krák (ČSSD).

Část opozice byla proti

Podle některých zastupitelů by si měl ale kraj nemovitost nechat. „Prodat chatu Mládí je podle mě velmi krátkozraké a vidím to jako velkou chybu. Je to poslední takové zázemí, které kraj má, a které může – kdyby chtěl – použít pro děti od dětských domovů až po děti ze škol na letní i zimní pobyty,“ komentoval pro Drbnu rozhodnutí kraje opoziční zastupitel a starosta Lišova Jiří Švec (STAN). 

„Cestou rekonstrukce se kraj ubíral poslední roky, pak se to z objektivních důvodů, jako byly nedostatky v projektu nebo vlastnických vztazích, pozastavilo, změnilo se vedení kraje a najednou ti samí lidé, kteří rekonstrukci podporovali, říkají, že to nemá smysl a kraj by to měl prodat. Podle mě je to zhůvěřilost,“ dodal.

Nakonec byla ale bod odhlasován. Pro zvedlo ruku 35 zastupitelů, šest jich bylo proti a osm se zdrželo hlasování. Mezi nimi například i bývalá hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD).

Prodej formou aukce

Na dnešním jednání zastupitelé mimo jiné odhlasovali, že prodej proběhne formou dražby, kterou bude mít na základě výsledků výběrového řízení na starost dražební společnost Morava. „Chceme, aby vše bylo co nejvíc transparentní, proto prodej proběhne formou dražby. Tím pádem se tam může přihlásit kdokoliv,“ vysvětlil Krák.

Cena nemovitosti se podle aktualizovaného znaleckého posudku pohybuje kolem 30 milionů korun. Termín dražby je 12. prosince.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ubytovanilevne.eu

Štítky chata mládí, Jihočeský kraj, prodej, dražba, rekonstrukce, chata, pandemie covidu-19, Antonín Krák, ČSSD, Zadov, Ivana Stráská, Jiří Švec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vyhlídal

Zadov bylo mé mládí, čas pionýrských táborů za socialismu. Tuto chatu znám velice dobře, byla tam jídelna na protější straně byly pokoje. Byl tam bazén na koupání hřiště schody už tam nejsou. Na obrázku je hodně velká změna.

Pátek, 11. listopadu 2022, 10:23Odpovědět

Chatu Mládí prodá kraj v dražbě. Cena začne na více než 30 milionech korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.