Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zemní plyn bude tento týden na jihu Čech a Vysočině víc zapáchat, kvůli kontrole

Energetická společnost EG.D, člen skupiny E.ON, otestuje tento týden ode dneška do pátku na jihu Čech a Pelhřimovsku na Vysočině plynová potrubí. Do rozvodů technici přidají silně zapáchající látku, takže plyn bude víc cítit. Cílem je odhalit netěsnosti a případné úniky z potrubí a zajistit bezpečnější dodávky plynu. Akce se dělá jednou ročně obvykle na začátku topné sezony. Dodávky plynu kvůli ní omezené nebudou. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti. Firemní plynaři řeší ročně stovky nahlášených úniků plynu.

Při kontrole se do zemního plynu dává víc než trojnásobné množství odorantu. Tak vznikne sirný zápach, což pomáhá najít i drobné úniky. Ty nejsou za normálního stavu lidským čichem odhalitelné. „Akce má velký význam z hlediska bezpečnosti. Zvyšuje bezpečnost dodávek plynu, protože jednoduše a efektivně pomáhá najít místa, kde plyn uniká," uvedl Jan Chromý z firmy. Když lidé zaznamenají únik plynu, měli by podle firmy zavolat na telefonní číslo 1239.

Na svém distribučním území řeší EG.D každoročně několik set nahlášených úniků plynu. Při kontrole, která začne dnes, se počet hlášení zněkolikanásobí. „Když dostaneme hlášení o úniku zemního plynu, vyjíždí na místo okamžitě náš montér, aby zjistil situaci," uvedl Tomáš Vacek, vedoucí správy a provozu zemního plynu EG.D.

Česká energetická skupina E.ON má asi 3500 zaměstnanců. Prostřednictvím své distribuční sítě dlouhé 66 tisíc kilometrů zásobuje elektřinou 1,1 milionu zákazníků především z jižních Čech, Vysočiny a jižní Moravy. Její tržní podíl činí asi 21 procent. V distribuci plynu disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí, zásobuje 110 tisíc odběrných míst a její podíl na trhu s plynem v ČR je asi 10,5 procenta. Dvě klíčové společnosti skupiny E.ON ČR, firmy EG.D a E.ON Energie, měly loni v součtu zisk po zdanění 6,07 miliardy korun. Zisk obou společností meziročně stoupl zhruba o miliardu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EG.D

Štítky energie, plyn, E.ON ČR, Jihočeský kraj, Vysočina, Česko, Kraj Vysočina, zemní plyn, E.ON, EG.D, okres Pelhřimov, E.ON Energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemní plyn bude tento týden na jihu Čech a Vysočině víc zapáchat, kvůli kontrole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.