Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Alšova jihočeská galerie získala ocenění Instituce roku

Alšova jihočeská galerie se nově může pyšnit titulem Instituce roku. Ocenění jí za loňský rok udělila Česká akademie vizuálního umění. Kategorie byla letos vyhlášena poprvé.

Je to pro naši instituci velmi zásadní ocenění, které potvrzuje, že se ubíráme správným směrem, a tohoto ocenění si velmi vážíme. Zároveň zde patří velké poděkování také našemu zřizovateli – Jihočeskému kraji, který plně podporuje naše snahy a vize," uvedl ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert. Cenu převzal z rukou Heleny Koenigsmarkové, ředitelky Uměleckoprůmyslového muzea.

Ocenění Instituce roku udělovala akademie letos poprvé. Alšova jihočeská galerie jej získala za výstavy v roce 2021. Tou největší byla výstava Malevič a ruská avantgarda, kterou musela galerie už jednou odložit kvůli koronaviru. Představeno na ní bylo 36 maleb z Muzea umění v ruském Jekatěrinburgu.

Kolekce zahrnovala díla z let 1910 až 1920, která vytvořili Kazimir Malevič, Vasilij Kandinskij, Alexandr Rodčenko, Natalia Gončarovová nebo Michail Larionov. Výstavu, která začala v květnu a trvala tři měsíce, navštívilo více než 22 tisíc lidí.

Česká akademie vizuálního umění byla založena 30. září 2020 v Praze. Jejím hlavním cílem je propagovat různými formami a projekty současné české výtvarné umění, udělovat ceny českým umělcům a vyjadřovat se k aktuálním problémům v oblasti vizuálního umění. Akademie vede výbor ve složení Martin Dostál, Pavel Mrkus, Erika Bornová, Zdeněk Freisleben a František Vyskočil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AJG

Štítky umění, alšova jihočeská galerie, hluboká nad vltavou, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alšova jihočeská galerie získala ocenění Instituce roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.