Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Archeologové ukončili průzkum v trase D4, našli spony, prsteny i mince

Archeologové dokončili průzkum v trase nově budovaných částí dálnice D4 v úseku z Hájů do Mirotic na Písecku. Našli desítky tisíc zlomků keramických nádob, prsteny, mince či spony. Většina nálezů je z doby železné. Objevili i různá sídliště, v nichž kdysi lidé žili. U Rakovic našli místo, kde byly stopy po Keltech i Germánech.

Kvůli budovaným částem dálnice D4 bude tento týden omezený provoz u Mirotic na Písecku na tahu I/4. Dělníci budou v nočních hodinách osazovat nosníky pro most, a to ze úterka na středu a dnes v noci.

Archeologické práce trvaly téměř dva roky. Podle informací, které novinářům zaslala za stavební firmy Daniela Pedret, šlo v kraji o největší akci svého druhu za poslední desítky let. Archeologové nejdřív vytipovali osm míst, později ještě narazili na další čtyři. Byla to hlavně dávná sídliště, také jedno pohřebiště, to ale téměř zničila orba a prozkoumat šlo jen dva velmi špatně dochované hroby.

„Naprostá většina nálezů pochází z doby železné. Tři zkoumaná sídliště náležela do doby halštatské, tedy sedmého až šestého století před naším letopočtem. Na jednom sídlišti potom lidé žili někdy od druhého století před naším letopočtem do prvního století po Kristu. Zajímavé je, že se podařilo zachytit pouze minimum nálezů z mladších období," uvedla Pedret. V Rakovicích nalezli odborníci na jednom místě sídliště z pozdní doby laténské, tedy Keltů, a z časné doby římské, Germánů. Tato dvě osídlení dělí jen několik let.

Kvůli nově budované D4 bude dvě noci omezený provoz na I/4 u Mirotic

Kvůli nově budovaným částem dálnice D4 bude tento týden omezený provoz u Mirotic na Písecku na tahu I/4. Dělníci budou osazovat nosníky pro nový most, a to v nočních hodinách, z úterý na středu a noc poté. Na montáž každého ze 14 nosníků je...

Archeologové našli desítky tisíc keramických zlomků, několik nádob se dochovalo komplet. Poměrně časté byly objevy dokazující textilní výrobu. „Země vydala také stovky kovových nálezů. Z těch pravěkých se jedná o bronzové oděvní spony, prsteny, jehlice, náramky nebo stříbrné mince," uvedla Pedret. Archeologové představí nálezy z D4 na velké výstavě v roce 2026.

Jak již dříve řekl archeolog Jihočeského muzea Ondřej Chvojka, mimo trasu D4 je u Rakovic doložený prostor, kde mohla být keltská svatyně nebo sídlo velmože. Nálezy z jiných let tam potvrdily osídlení Keltů, Germánů i Slovanů.

Nový úsek D4 buduje konsorcium DIVia, jež tvoří firmy Vinci a Meridiam. Via Salis je dceřiná společnost firmy Vinci. Po dostavbě bude konsorcium dálnici a navazující části silnice I/20 provozovat a udržovat 25 let, za což mu stát bude platit. Stát by měl za využívání nové dálnice zaplatit 17,8 miliardy korun. Jde o první stavbu dálnice formou spolupráce veřejného a soukromého sektoru, takzvanou PPP (Public Private Partnership) v České republice.

Dostavba 32 kilometrů dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem začala loni v červnu. Všechny úseky se staví najednou. Náklady budou téměř deset miliard Kč bez DPH. Firmy zároveň modernizují 16 kilometrů už zprovozněných částí. V provozu má být celá D4 v prosinci 2024. Trasa dlouhá 32 kilometrů je rozdělená do devíti úseků mezi Příbramí a Pískem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Via Salis

Štítky stavby, silnice, archeologie, d4, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové ukončili průzkum v trase D4, našli spony, prsteny i mince  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.