Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dopravní podnik propustí dvě desítky zaměstnanců. Kvůli úsporám

Více než dvě desítky zaměstnanců propustí Dopravní podnik města České Budějovice. Důvodem jsou podle ředitele Slavoje Dolejše úspory. Výpověď dostali zaměstnanci v listopadu, jde o pracovníky na různých pozicích. Krok se nedotkne řidičů.

„Děláme to jako všechny ostatní firmy, přizpůsobujeme se době. Vysoké náklady, nárůst mezd, musíme se rozhodnout, jestli někoho opravdu potřebujeme nebo ne. Je to vyložené kvůli snížení nákladů,“ řekl dnes Budějcké Drbně ředitel Dopravní podniku města České Budějovice Slavoj Dolejš.

K propouštění přistupuje dopravní podnik mimo jiné proto, že dostal od města za úkol najít úspory. Město ale odmítlo, aby se šetřilo omezením jízdních řádů nebo zvyšováním jízdného. „Pan ředitel bude určitě hledat úspory i v personálních stavech. Prostor tam je,“ řekl náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Krok se dotkne 23 zaměstnanců. Podle tiskové mluvčí Barbory Fišer se jedná například o pozice, které zastávali lidé v důchodovém věku, a které už podnik nebude znovu obsazovat. „Jednou ze změn, kterou uvidí i naši zákazníci, bude reorganizace a omezení počtů předprodejů,“ napsala redakci mluvčí. Firma také sáhne do nerozděleného zisku z minulých let, odloží i některé práce jako opravu fasády.

Ceny za vodu a teplo se v Českých Budějovicích navýší. Jízdné nezdraží

Za vodu a teplo si obyvatelé Českých Budějovic od ledna příštího roku připlatí. V případě jízdného a svozu odpadu ale ke zdražení nedojde. Vyplývá to z rozhodnutí rady města. O něco dražší budou také služby, které nabízí Sportovní zařízení města...

Změny se nebudou týkat řidičů, které podnik během tohoto roku naopak přijímal. „Chceme, aby byli hlavně zaplaceni dobře oni. Srdce toho podniku jsou řidiči. Naše zadání bylo ubrat na profesích, kteří nesedí v autobusech, abych to zjednodušil. Chceme řidičům do budoucna přidávat a vytvářet pro ně podmínky,“ řekl radní a hejtman Jihočeského kraj Martin Kuba (ODS) na tiskové konferenci na dotaz Budějcké Drbny.

Díky všem plánovaným krokům by měl dopravní podnik ušetřit zhruba 20 milionů korun. „Některé činnosti buď omezíme, nebo je zkusíme reorganizovat. Měli jsme třeba projekt na garážmistry, který se velmi osvědčil z hlediska péče o vozový park, kdy jsme zavčasu odhalovali závady vozů. Ale bez těchto pozic se musíme obejít. Budeme spoléhat na to, že řidiči řádně nahlásí to, co mají," řekl Dolejš ČTK.

V příštím roce bude muset podnik navíc počítat se zvýšenými náklady za elektřinu a pohonné hmoty. Tisková mluvčí Barbora Fišer v tiskové zprávě uvedla, že částka za tyto položky bude o téměř 40 milionů korun vyšší.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky dopravní podnik, ekonomika, zaměstnanci, propouštění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Láďa Kolář

Hlavně aby to nebylo, jak na dráze, tam propustili dělníky a v kancelářích si pak přidali.

Pátek, 2. prosince 2022, 08:01Odpovědět

Jirka Bouma

No a pak to dopadne tak, že za těch 20 lidí tu príci musí někdo udělat ! No a to bude ten zbytek lidí co zůstávají v podniku s tím, že budou dělat více práce, ale za STEJNÉ peníze !!! No a tito zaměstnanci velmi rádi tuto práci udělají, protože v době propouštění se budou všichni bát o svoji práci. Drzost by ještě byla, kdyby si tito zaměstanci ještě řekli o navýšení mzdy! To by bylo ze strany zaměstnavatele....pokud se Vám to nelíbí, můžete klidně jít..............A takhle si v té naší matičce české žijeme !!!

Čtvrtek, 1. prosince 2022, 22:23Odpovědět

Dopravní podnik propustí dvě desítky zaměstnanců. Kvůli úsporám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.