Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Státní fond dopravní infrastruktury přihlásil vůči JHMD pohledávky téměř za 78 milionů korun

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) přihlásil v insolvenčním řízení s firmou Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) pohledávky téměř za 78 milionů korun. Jde o 14 pohledávek. Fond se domáhá peněz, jež poskytl firmě na investiční akce, u nichž je podle SFDI možné, že dopravce nesplnil smlouvu dané podmínky. JHMD teď podle přehledu pohledávek dluží dohromady kolem 300 milionů korun.

Fond přihlásil pohledávky, kdy dal firmě třeba peníze na rádiovou a datovou komunikační síť, kterou ale JHMD do konce loňského roku nezprovoznily. Dál jde o peníze na poplachový zabezpečovací systém, stavbu zastávky Střítež nebo opravy zastávek Obrataň a Žďár nad Lipou. „Státní fond dopravní infrastruktury poskytoval dlouhodobě Jindřichohradeckým místním drahám finanční prostředky na výstavbu a provoz dopravní infrastruktury," sdělil ředitel fondu Zbyněk Hořelica.

Dodal, že peníze posílal fond na základě smluv uzavřených s JHMD. Když firma podmínky poruší, například podmínku takzvané udržitelnosti, tak bude fond žádat vrácení peněz. „SFDI je povinen jednat s odbornou péčí, a proto do insolvenčního řízení přihlásil své pohledávky. Jsou přihlášené jako podmíněné s ohledem na podmínky sjednané ve smlouvách," uvedl Hořelica.

Obnovit provoz na úzkokolejce by stálo 20 milionů, odhadl její spoluzakladatel

Obnovení provozu na jindřichohradecké úzkokolejce by stálo zhruba 20 milionů korun. Jsou firmy, které o to mají zájem, řekl v rozhovoru Jan Šatava, jeden ze zakladatelů firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) a někdejší předseda...

Firma JHMD je od října v úpadku. Provoz vlaků v říjnu zastavila, protože nemá potřebná povolení. Náhradní autobusovou dopravu v místě zajistily Jihočeský kraj a Kraj Vysočina. Firma na sebe podala insolvenční návrh v září. Ke konci června měla 140 věřitelů, dlužila 160,7 milionu korun. Pohledávky dál přibývají. Banka Raiffeisenbank přihlásila v říjnu vůči firmě pohledávky za 100,5 milionu korun.

Společnost JHMD nemá na splácení dluhů. Argumentuje tím, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Kraj Vysočina to odmítá, uvádí, že postupuje podle platné smlouvy.

Obnovení provozu na jindřichohradecké úzkokolejce by stálo zhruba 20 milionů korun. Jsou firmy, které o to mají zájem, řekl ČTK v listopadu Jan Šatava, jeden ze zakladatelů firmy JHMD a někdejší předseda představenstva. Tržby za letní jízdy parními vlaky bývaly v minulosti kolem čtyř milionů korun, což zaplatilo parní provoz. Firma teď vlastní dvě provozuschopné parní lokomotivy, asi deset historických vagonů a řadu běžných vozů, řekl Šatava. Firemní aktiva odhadl na desítky milionů korun.

JHMD vlastní a provozuje úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně a do Nové Bystřice. Provoz na novobystřické trati začal 1. listopadu 1897. Vlaky v minulých letech podle staršího vyjádření firmy přepravily ročně zhruba 400 tisíc cestujících. Dvě třetiny tratí jsou na území jižních Čech.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jindřichohradecké místní dráhy

Štítky železnice, soud, insolvence, firmy, jindřichův hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní fond dopravní infrastruktury přihlásil vůči JHMD pohledávky téměř za 78 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.