Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Strakonická teplárna zdraží od ledna o 55 procent, gigajoule bude za 895 korun

Strakonická teplárna zdraží od ledna ceny za teplo meziročně o 55 procent. Za gigajoule (GJ) zaplatí lidé 895,36 korun, ti s vlastní domovní předávací stanicí 825,42 korun. Jde o ceny bez DPH. Příčinou je letošní růst cen komodit i služeb. Kvůli vládnímu zastropování cen energií přijde teplárna asi o 50 milionů korun. Bez zastropování by bylo meziroční zdražení cen o 20 procent, řekl předseda představenstva teplárny Pavel Bulant. Přehled cen i s vysvětlením zveřejnila teplárna na webu. Po většinu obyvatel platí nová cena 895,36 korun za GJ.

„Meziroční navýšení bude k prvnímu lednu o 55 procent. Důvodem jsou rostoucí náklady a bezprecedentní situace od konce února tohoto roku (začala válka na Ukrajině). A nikdo z dodavatelů nám negarantuje ceny. A díky tomu, že český stát nám zastropoval cenu elektrické energie, přijdeme o nějakých 50 milionů tržeb. To znamená, že kdyby zastropování nebylo, tak meziroční navýšení by bylo pouhých 20 procent. Stát se na jednu stranu snaží vyřešit situaci ve prospěch občanů, ale jedním dechem nutí výrobce, aby si náklady pokryli jiným způsobem," řekl předseda představenstva teplárny Pavel Bulant.

Strakonická teplárna zdražila od 1. října ceny o 15 procent. Společnost, v níž drží 90 procent akcií město, to oznámila na webu. Teplárna uvedla, že v posledních letech se snažila držet maximálně příznivé ceny za teplo.

Již v listopadu firma oznámila, že pošle zákazníkům v únoru příštího roku dodatečnou fakturu za letošní spotřebu. Bude to faktura navíc, v níž firma zohlední letošní růst cen komodit i služeb. V dopise zákazníkům zveřejněném na webu teplárny to sdělil Bulant. Jak firma uvedla, výsledná cena bude proti předchozímu roku asi o 30 procent vyšší.

„Aktuální vývoj situace na trhu s palivem, kde meziroční nárůst ceny představuje násobky cen let minulých, nás vede k nutnosti uplatnit institut 'třinácté' faktury," uvedl Bulant. V únoru 2023, až firma zpracuje výslednou kalkulaci ceny tepla za letošek, pošle zákazníkům další fakturu. Zahrne "oprávněné náklady spojené s výrobou a rozvodem tepelné energie." Teplárna se v posledních letech snažila meziročně držet stejné ceny. Pro letošek až do konce září zachovala stejnou cenu za teplo jako loni. Podle Bulanta se to dařilo díky úsporám. Nově bude firma šetřit na investicích.

Jak již dříve řekl starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost), zvýšily se ceny paliva, jak štěpky, tak uhlí a mazutu, i cena za elektrickou energii. Za letošek spálí teplárna 62.000 tun biomasy a 35 vlakových souprav uhlí. Významným nákladem jsou pro ni i peníze za emisní povolenky.

Strakonická teplárna vytápí asi 7000 domácností a desítky firem. V roce 2021 měla tržby z prodeje výrobků a služeb 317,9 milionu korun, meziročně o procento vyšší. Zisk po zdanění stoupl z 2,9 na 10,7 milionu korun. Loni prodala 423,9 terajoulu (TJ) tepla, meziročně o 31 TJ méně. Vyplývá to z výroční zprávy. V posledních letech firma nahrazuje uhlí obnovitelnými zdroji. Spaluje víc biomasy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárna Strakonice

Štítky teplo, správa, peníze, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonická teplárna zdraží od ledna o 55 procent, gigajoule bude za 895 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.