Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Horkovodu pomůže přírodní biotop u Budějc překonat visutý most. Dostavět zbývají čtyři kilometry

U Hluboké nad Vltavou dnes začala instalace více než sto metrů dlouhého visutého mostu, který pomůže teplovodu z Temelína překonat přírodní biotop mezi Pěnským rybníkem a rybníkem Křivonoska. Z celkové délky 26 kilometrů zbývají energetikům dostavět čtyři kilometry teplovodu.

„Stavba mostu vyplynula z územního řízení. Prakticky stejný stavíme i poblíž vlakového nádraží Hluboká nad Vltavou a ještě jeden, výrazně kratší, povede přes Bezdrevský potok. Až na tyto tři výjimky je celé potrubí umístěné přibližně metr a půl pod zemí," uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Instalace mostu začala u Hluboké nad Vltavou dnes. Technici na něj následné umístí horkovodní potrubí, které propojuje Temelín s Českými Budějovicemi.

Most bude umístěn ve výšce osm metrů. „Jeho základem jsou dva betonové pylony ve tvaru „V“ spojené dvěma hlavními 113 metrů dlouhými lany. Každé by obrazně řečeno udrželo přibližně 350 osobních vozidel. Na tyto lana bude pomocí speciálních táhel zavěšena 39 tun vážící ocelová mostovka, na které budou umístěny obě potrubní trasy horkovodu. Součástí konstrukce jsou i speciální větrolamy, které budou celý most chránit před rozkmitáním při silném větru,“ vysvětlil v tiskové zprávě mluvčí Temelína Marek Sviták.

Práce na horkovodu pokračují. První dodávky tepla by měly být do konce příštího roku

Práce na stavbě horkovodu, který má do Českých Budějovic dodávat teplo z Jaderné elektrárny Temelín, pokračují . Z projektu, který má tříleté zpoždění, je hotovo 20 kilometrů. Další dva jsou rozpracovány. První teplo by mělo do města z Temelína...

Energetici mají hotové pylony a také nainstalovaná visutá lana a zpětné závěsy. V těchto dnech běží usazování vlastní mostovky. „To probíhá po částech. Jednotlivé části pomocí speciálního jeřábu zavěšujeme na visutá lana. Každý díl budou držet čtyři táhla. Celkem takto zavěsíme dvacet částí, které budeme průběžně propojovat,“ popisuje Petr Průka, koordinátor stavby za ČEZ.

Konstrukce má být dokončena do konce roku, s instalací potrubí chtějí energetici začít na začátku příštího roku. Z celkových 26 kilometrů je hotovo 22 kilometrů. První dodávky tepla jsou plánovány do konce roku 2023.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marek Sviták

Štítky energie, teplo, stavby, jaderná, temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horkovodu pomůže přírodní biotop u Budějc překonat visutý most. Dostavět zbývají čtyři kilometry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.