Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vodárenský svaz opravil za 56 milionů důležitou čerpací stanici u Českých Budějovic

Dlouhých 16 měsíců trvala rozsáhlá modernizace čerpací stanice na Hosíně u Českých Budějovic. Jihočeský vodárenský svaz za práce zaplatit přes 56 milionů korun. Přes stanici ročně proteče pět milionů metrů krychlových pitné vody na Táborsko a Jindřichohradecko.

Vodárenský objekt na Hosíně zprovoznili v 1986 jako vodojem. K čerpání vody se začal používat až o osm let později s vybudováním severovýchodní větve jihočeské vodárenské soustavy do Tábora. Technologie byla nyní na hranici životnosti, a proto bylo nutné ji opravit.

Modernizace byla rozdělena do pěti etap. Stavební úpravy se koordinovaly s montáží technologických celků a s vlastním provozem. Projekt zahrnoval také modernizaci trafostanice a rozvodny vysokého napětí.

„Šlo o náročnou modernizaci, zahrnující stavební a technologickou část objektu. Složitější o to, že jsme ani na moment nepřerušili její provoz,“ uvedl ředitel a předseda představenstva Jihočeského vodárenského svazu Antonín Princ.

Vodohospodáři nechali vyměnit a upravit hlavní čerpadla, která přepraví až 550 litrů pitné vody za vteřinu. Tím došlo k posílení bezpečnosti a stabilitě provozu. „Ze tří osazených čerpadel přepravuje vodu jedno a zbylá dvě tvoří dvousetprocentní zálohu, pro případ poruchy hlavního čerpadla. Opatření tedy zohledňují současné nároky na provoz a přispívají k bezproblémovým dodávkám pitné vody do soustavy,“ dodal v tiskové zprávě technický náměstek ředitele JVS Luděk Kroupa.

Jihočeská vodárenská soustava měří přes 550 kilometrů, vodu z ní pije a používá na 400 tisíc Jihočechů, téměř dvě třetiny obyvatel kraje. Ročně soustavou proteče na 16 milionů metrů krychlových pitné vody. Nejvíc do Českých Budějovic, kde se spotřebuje 34 procent produkce.

Ohodnoť článek

Foto Jihočeský vodárenský svaz

Štítky voda, stavby, českobudějovicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodárenský svaz opravil za 56 milionů důležitou čerpací stanici u Českých Budějovic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.