Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeští památkáři otevřou po Vánocích zámky Třeboň a Červená Lhota

Mezi Vánocemi a Novým rokem budou v jižních Čechách otevřené zámky Třeboň a Červená Lhota. Prvně zmíněný otevře apartmány knížecí rodiny Schwarzenbergů, druhý přinese prohlídky zaměřené na to, jak tam prožívali svátky šlechtici ve 20. letech minulého století. Náklady adventních akcí v jihočeských památkách jsou včetně dotace 585 695 korun. Památkáři šetřit nemuseli, úsporná opatření zavedli již loni. Kvůli malému zájmu zrušili zimní prohlídky hradu Rožmberk.

Sváteční program

V Třeboni budou komentované prohlídky od 29. prosince do 1. ledna. Lidé spatří vyzdobené soukromé apartmány Schwarzenbergů. Červená Lhota otevře od 28. do 30. prosince. Přiblíží, jak tam Vánoce trávila rodina prince Johanna Schönburga. „Zájemci si budou moci prohlédnout i výstavu betlémů v běžně nepřístupných prostorách," uvedla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová. Lidé uvidí hlavně betlémy z Čech jako z Třeště či Příbrami, také z Jižního Tyrolska, dále betlém ze stavebnice Playmobil či z chlebového těsta. Na Červené Lhotě jsou zimní prohlídky po 19 letech, při nichž se v zimě opravovaly interiéry, posledních pět zim zámecká jídelna.

Loni a předloni byly zimní programy na zámcích omezené či nebyly vůbec kvůli koronakrizi. V posledním předpandemickém roce 2019 otevřeli o Vánocích jihočeští památkáři zámek v Třeboni a Schwarzenberskou hrobku Domanín, kterou od letoška provozuje nadační fond rodu Schwarzenbergů. „Letošní program na jihočeských památkách víceméně odpovídá předcovidovým letům. Podle stávajícího zájmu na nás ani na konci roku návštěvníci nezapomněli," řekla mluvčí.

Na akcích památkáři šetřit nemuseli. Už koncem loňského roku zavedli úsporná opatření a v trendu pokračovali i letos. „Díky tomu jsme ušetřili značnou část nákladů za energie, proto můžeme návštěvníkům dopřát komfort, na který byli zvyklí v předchozích letech. Tam, kde je to možné, jsou zimní trasy temperované. Při podvečerních akcích jsou interiéry i nádvoří nasvícené včetně slavnostně vyzdobené zeleně a vánočních stromků na nádvořích," uvedla Slabová.

Zvýšené náklady

Náklady na letošní adventní kulturní akce jsou 585 695 korun. V roce 2019 byly 331 494 korun, podle mluvčí ale nelze čísla srovnávat. Některé akce v roce 2019 měly jinou podobu i náplň. Třeba na zámku Hluboká byl tehdy otevřený vedle zimní prohlídkové trasy i okruh Zámecká kuchyně. Nabízel výstavu květinových aranží a vánočních dekorací. „Za řezané květiny, floristický materiál i honorář pro profesionálního aranžéra jsme zaplatili vyšší částku, než byla částka za občerstvení pro návštěvníky letošních adventních prohlídek," uvedla mluvčí. Za stolky, várnice na horký mošt, mošt, kompostovatelné kelímky a misky dali památkáři necelých deset tisíc korun.

Jihočeské státní památky přilákaly od začátku roku do konce října 699 108 návštěvníků. Meziročně je to o 13 procent víc, v porovnání s posledním předpandemickým rokem 2019 ale o 34 procent méně. Nejvíc návštěvníků ubylo hradu Landštejn a zámku Červená Lhota. Výnosy ze vstupného byly letos téměř 155 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky památky, zábava, turistika, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští památkáři otevřou po Vánocích zámky Třeboň a Červená Lhota  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.