Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z Palestiny až do Česka. Betlémské světlo každoročně na Vánoce rozzáří tisíce domovů

I na Štědrý den mají lidé po celém Česku možnost si na vybraných místech opatřit Betlémské světlo, které minulý týden přivezli skauti a skautky z Rakouska. Na jihu Čech je k dispozici aktuálně například v Prachaticích, Písku nebo Třeboni. Kompletní a pravidelně aktualizovaný seznam všech míst naleznete na webu betlemskesvetlo.cz.

Betlémské světlo, které o Vánocích představuje symbol míru, lásky, naděje a přátelství přivezli do Česka skauti a skautky už před dvěma týdny z Vídně, kam dorazilo z palestinského Betléma 10. prosince. Minulý víkend jej dobrovolní skautští kurýři začali vlaky rozvážet po celé republice. Z nejrůznějších míst, která jsou k vidění na pravidelně aktualizované mapě na webových stránkách betlemskesvetlo.cz, si jej poté mohou lidé odnášet do svých domovů.

Na jihu Čech se do rozvozu Betlémského světla zapojili také hasiči, kteří si jej minulou sobotu převzali od svých rakouských kolegů z Freistadtu. Předání na česko-rakouské hranici se letos uskutečnilo již po čtyřiatřicáté. Akce se zúčastnilo celkem 19 hasičských sborů z Českokrumlovska. Skauti během uplynulého týdne pak světlo rozdávali na různých místech po celém kraji. I na Štědrý den jsou ale stále ještě místa, kde si plamínek mohou Jihočeši obstarat. Aktuálně je to například v Prachaticích, Písku, Třeboni nebo v Nových Hodějovicích u Českých Budějovic. K přesnější orientaci v tom, kde je ještě Betlémské světlo k dispozici, napomůže přehledná mapa na webu betlemskesvetlo.cz.

„Sledovat naši mapu je asi nejefektivnější způsob, jak si Betlémské světlo ještě obstarat. Letos více než kdy jindy vnímáme tuto tradici jako poselství míru a jsme v myšlenkách se všemi lidmi, na které dopadají důsledky válečných konfliktů na Ukrajině, nebo kdekoli jinde na světě,“ zmiňuje hlavní koordinátor Betlémského světla v Česku Jiří Dorazil.

Tradice betlémského světla je relativně mladá a přišla po pádu minulého režimu. U nás se poprvé betlémský plamen z věčného ohně, který hoří v jeskyni pod bazilikou Narození Páně v Betlémě objevil v roce 1990. Jedny z prvních měst, jejichž obyvatelé si mohli pro posvátné světlo přijít, byly České Budějovice a Brno. Právě brněnští skauti se s myšlenkou Betlémského světla v témže roce seznámili na mezinárodním setkání skautů a skautek ve Vídni.

Původní myšlenka předávání Betlémského světla má kořeny v Rakousku. V roce 1986 letecky z Palestiny přicestoval první betlémský plamen do Lince, a to v rámci charitativní akce s názvem Světlo ve tmě. Ta měla za cíl pomáhat lidem se zrakovým postižením a organizátoři sbírky dávali jako poděkování dárcům možnost odnést si právě posvátný plamínek z Betléma. Z Rakouska se následně tato originální tradice rozšířila do celého světa, a to zejména díky skautským organizacím, jež se o rozvážení plamene starají dodnes.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Foto Havlín

Štítky Betlémské světlo, Vánoce, světlo, skauti, tradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Palestiny až do Česka. Betlémské světlo každoročně na Vánoce rozzáří tisíce domovů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.