Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V českých jídelnách stále chybí kvalitní bio suroviny. Může za to především strach z vysokých cen

Přestože se v tuzemských jídelnách stravuje téměř polovina Čechů, podíl biopotravin v jídle je zde ve srovnání s jinými sáty v Evropě stále podprůměrný. Způsobují to především obavy z výrazného nárůstu koncových cen. K tomu ale podle studie docenta Jana Moudrého z Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity nemusí nutně dojít.

V tuzemsku je stravování v jídelnách důležitou součástí každodenního života. To dokládá fakt, že takzvané účelové stravování se u nás týká zhruba 4,5 milionů lidí. Z toho téměř dva miliony strávníků tvoří děti ve školních jídelnách, zbytek jsou pak zaměstnanci a lidé, kteří se stravují v různých podnikových kantýnách. Denně se pak v jídelnách po celém Česku připraví okolo tří milionů porcí z přibližně tisíce tun surovin. Ty však svou kvalitou, a to především s ohledem na podíl biosložky, výrazně pokulhávají za evropským standardem.

Se zvyšováním podílu biosložky nepochybně souvisí růst finančních nákladů na takto připravovaná jídla. Čeští strávníci jsou zvyklí na to, že porce v našich jídelnách jsou pro ně cenově velice dostupné. Na cenu jídel s vyšším obsahem surovin v bio kvalitě se zaměřuje také loňský výzkum docenta Jana Moudrého ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity, který ale ukazuje, že se zvýšením podílu surovin v biokvalitě nemusí automaticky dojít k markantnímu nárůstu cen jednotlivých porcí.

Jak uvádí ve své studii, kterou uskutečnil loni v pražské Fakultní nemocnici Motol, nejsnáze je dosažitelný scénář, při němž se podíl biopotravin v jídlech podávaných v hromadných stravovacích zařízeních zvýší pouze o dvě procenta. Při pokusu byly do porcí zařazeny brambory v bio kvalitě a došlo ke zvýšení celkových denních výdajů o přibližně 190 korun na jídlo pro zaměstnance nemocnice. U pacientů dělal cenový rozdíl 360 korun.

Ani při zvýšení podílu biosložky o deset procent by však podle studie nedošlo k dramatickému nárůstu koncové ceny. Dle výpočtů Moudrého by zaměstnanci nemocnice zaplatili za jídlo o 0,9 a pacienti o 0,85 procenta více. Pokud by se navíc do stravy zahrnuly i živočišné bio produkty, jednalo by se o zhruba dvouprocentní cenový nárůst.

Studie tak dokazuje, že cena sama o sobě nebrání nárůstu podílu biopotravin ve veřejném stravování. Hlavním argumentem pro zvyšování podílu bio surovin v účelovém stravování je především pozitivní vliv na lidské zdraví. A jelikož se v naprosté většině se jedná o suroviny lokálního původu, znamenalo by to navíc také velkou pomoc pro lokální pěstitele a chovatele.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bio, biopotraviny, biosložka, jídelny, strava, stravování, studie, cena, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V českých jídelnách stále chybí kvalitní bio suroviny. Může za to především strach z vysokých cen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.