Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeští veterináři dali kvůli ptačí chřipce desítku výjimek pro přesun drůbeže

Veterináři zatím udělili řádově desítku výjimek pro firmy a chovatele, kteří spadají do takzvaného pásma dozoru kolem ohniska ptačí chřipky na Strakonicku. V pásmu je zakázaný přesun drůbeže, vajec i živočišných produktů, chovatelé pro přesun potřebují podle veterinářů výjimku. Firma Vodňanská drůbež umístila na jatkách v Mirovicích na Písecku, jež do pásma spadají, například rohože s dezinfekcí pro svozovou a rozvozovou dopravu.

Chovatelé spadající do pásma dozoru musí mít pro přesuny, naskladňování a vyskladňování drůbeže výjimku od veterinářů. „Jsou tam zakázané veškeré přesuny živočišných produktů, vajec, drůbeže," řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba. Pokud míří drůbež z chovu na jatka, musí veterináři udělit výjimku, aby to zkontrolovali a nákaza se nešířila.

Výjimek zatím udělili veterináři kolem deseti. Jednu z nich získal i závod v Mirovicích, kde se bude podle Kouby porážet drůbež jak z pásem ochrany a dozoru, tak jiná, přivezená z míst mimo pásma. Závod v Mirovicích je jediný český zpracovatel kachen v Česku. Firma zavedla kvůli ptačí chřipce opatření. Zakázala vstup nepovolaným do prostoru porážek, umístila rohože s dezinfekcí pro svozovou a rozvozovou dopravu, a to včetně postřiku podvozků a kol svozových souprav na drůbež, jak uvedl Pavel Heřmanský, mluvčí koncernu Agrofert, do nějž firma patří.

V pásmu dozoru jsou i další velkochovy. Nejvíc jich má Blatenská ryba, jež chová kachny. „Jsou tam (v pásmu) také větší chovy nosnic. Další problém je, že mají třeba jednu základní halu, kde naskladní kachňata pro výkrm, to je takzvaný teplý výkrm, a po 14 dnech se to rozváží na další haly. Je tam zrovna chovatel, který nemá haly vedle sebe, musí to vézt třeba deset kilometrů, ten musí mít také výjimku," řekl Kouba. V chovech z dozorového pásma kontrolují veterináři také biologickou bezpečnost a sledují zdravotní stav zvířat.

Ohnisko ptačí chřipky H5N1 prokázali veterináři 5. ledna v malochovu drůbeže v Kožlí u Myštic na Strakonicku. Uhynulo 16 zvířat, zbylých 16 veterináři zlikvidovali. V desetikilometrovém pásmu dozoru je 19 různě velkých chovů.

Ptačí chřipky v Česku přibývá. Veterináře letos zaměstnává hlavně likvidace velkochovu slepic společnosti Česká drůbež v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se na konci roku potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v republice. Ve třech halách je nutné zlikvidovat všech téměř 750 tisíc nosnic. Představuje to asi 15 procent slepic v ČR. Podle Českomoravské drůbežářské unie kvůli tomu zřejmě zdraží vejce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Alžběta Lafatová

Štítky chov, zdraví, drůbež, chřipka, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Jihočeští veterináři dali kvůli ptačí chřipce desítku výjimek pro přesun drůbeže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.