Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Jindřichově Hradci mají nejhezčí alej v kraji. Lidé o tom rozhodli v anketě Alej roku 2022

Alej k Polívkám v Jindřichově Hradci se stala nejhezčí alejí v Jihočeském kraji za minulý rok. Rozhodli o tom hlasující v anketě Alej roku 2022, kteří jí dali 278 hlasů. Tím se zároveň také umístila na sedmé příčce v celorepublikovém srovnání. Hned za ní pak skončila další jihočeská alej z Radomyšle na Strakonicku. V anketě soutěžilo celkem 93 alejí z celého Česka.

Nejhezčí jihočeskou alej mají nyní oficiálně v Jindřichově Hradci. Oblíbená Alej k Polívkám totiž skončila na výtečném sedmém místě v pořadí již dvanáctého ročníku ankety Alej roku 2022. A to navíc v nemalé konkurenci. Do ankety se letos zapojilo celkem 93 alejí z celého Česka. Jen z jižních Čech jich přitom bylo osm a dvě z nich se umístily v první desítce.

Hned druhá v pořadí se pak mezi jihočeskými alejemi umístila celkově osmá lipová alej z Radomyšle na Strakonicku. Ta pochází z druhé poloviny 18. století, měří půl kilometru a je lemovaná křížovou cestou. Úspěšnost jihočeských stromořadí nakonec potvrdila také Alej Míru z Týna nad Vltavou z konce 19. století. Ta byla v nabité konkurenci třináctá.

V anketě mimo jiné soutěžily také dvě budějcké aleje. Například lipová alej Tyršův sad z Kněžských Dvorů se umístila na 70. místě a celkově dvaašedesátá skončila dubová alej Suchomel.

Lidé aleje hodnotili podle fotografií dostupných na webu alejroku.cz, kde jsou k dispozici všechny výsledky včetně fotografií jednotlivých alejí. „Chtěla bych za celý tým Alej roku i za všechny patrony poděkovat všem, kteří jste hlasovali, bylo vás 7391, což je úplně nádherné číslo. A chtěla bych poděkovat především všem, kteří poslali svoje nádherné fotografie do naší ankety, protože naše fotosoutěž se koná každý rok a je čím dál oblíbenější,“ zmínila herečka a patronka ankety Petra Vojtková.

Celkovým vítězem se stala lipová alej z osmnáctého století, která se nachází v moravskoslezském Bruntálu. Od lidí dostala 1041 hlasů, čímž výrazně porazila konkurenci. Cílem ankety nicméně není jen hodnocení krásy jednotlivých alejí, ale také chce šířit povědomí o významu stromů a alejí v krajině i ve městech. Vzrostlé stromy jsou totiž přínosné nejen pro přírodu, ale i pro lidi. Zejména ve městech slouží v létě k ochlazování vzduchu, pomáhají ale také například tím, že omezují hluk ze silnic nebo pomáhají řidičům při snížené viditelnosti. Jsou také domovem mnoha živočichů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ladislav Sochna (Alej roku 2022), Martin Klíma (Alej roku 2022), Miloslav Žák (Alej roku 2022), Yvona Kudláčková (Alej roku 2022)

Štítky Alej roku 2022, alej, strom, příroda, anketa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jindřichově Hradci mají nejhezčí alej v kraji. Rozhodla o tom anketa Alej roku 2022  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.