Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lipenské podzemí se opět otevře. Zájemci se podívají 160 metrů pod hladinu

Všem zájemcům se opět otevírá podzemí Lipna. Lidé se během pěti víkendů zimní sezóny budou moci podívat 160 metrů pod hladinu Lipenské nádrže, do útrob unikátní vodní elektrárny. Pro prohlídku je nutná registrace na webových stránkách. Za vstup se neplatí. Zájemci nakouknou nejen k turbínám a generátorům, ale i třeba k tunelu, který ústí až u Vyššího Brodu.

„Tyto prohlídky měli vloni mimořádný úspěch, naší technologií a útroby vodní elektrárny vidělo přes dva tisíce lidí. Ale samozřejmě, zájem je daleko větší, aktuálně evidujeme stovky zájemců o návštěvu podzemních prostor,“ popisuje ředitel vodních elektráren ČEZ Róbert Heczko.

Registrace na exkurze je otevřená na webových stránkách ČEZu. Celkem během ledna, února a března energetici připravili deset termínů s kapacitou 640 míst. První prohlídka začíná 21. ledna. Poslední je naplánována na víkend 12. března. Kapacita každé prohlídky je osm lidí.

„Prohlídky budou opět probíhat v malých skupinkách a za doprovodu našich odborných průvodkyň. Tyto aktivity vnímáme jsou součást technického vzdělávání široké veřejnosti i jako popularizaci našeho oboru. Doporučujeme včasnou registraci, z léta máme zkušenost, že nebudeme schopni vyhovět všem zájemcům,“ dodává vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková. Všichni zájemci o prohlídku musí být starší patnácti let a zároveň musí být v dobré fyzické kondici. Prohlídka podzemí také není vhodná pro osoby s klaustrofobií a panickým strachem z výšek.

A co na registrované zájemce o prohlídku čeká? Úpatí hráze Lipenské přehrady ve skutečnosti tvoří jen malou část unikátní vodní elektrárny. Aby člověk nahlédl do hlavní části, musí sestoupit 160 metrů hluboko, kde se skrývají turbíny, generátory a další zařízení. Prohlídky podzemí Lipna se letos nekonají poprvé. V létě 2022 ČEZ tyto prostory poprvé ve větší míře zpřístupnil v rámci exkurzí pro omezené množství návštěvníků.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČEZ

Štítky Lipno, ČEZ, podzemí, prohlídka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipenské podzemí se opět otevře. Zájemci se podívají 160 metrů pod hladinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.