Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jeho pečivo si kupovala třeba Cate Blanchettová, teď Jan Hanžl peče ve Vimperku

V Londýně připravoval pekař Jan Hanžl výrobky, které si kupovali například herečka Cate Blanchettová nebo zpěvák Jimmy Somerville. Před pár lety se vrátil do Vimperku na Prachaticku do rodinné pekárny, kterou kdysi pomáhal zakládat. Peče chléb, housky nebo sladké pečivo a své výrobky rozváží do okolí. Život ve Vimperku je podle něj snadnější než život v Londýně, řekl třiapadesátiletý Hanžl.

"Když přijedete do Londýna jako mladý a svobodný, je to skvělé. Spousta kultury a zajímavých akcí. Ale jakmile začnete žít jako rodina s dětmi, je to mnohem těžší. Například tady sednete na horské kolo a můžete jet do přírody. Když jsme byli v Londýně, museli jsme kola naložit do auta a popojet 60 kilometrů," řekl Hanžl.

Z Londýna do Vimperku

Největší náklady v hlavním městě Anglie představuje podle Hanžla bydlení. Na jejich pokrytí padne velká část mzdy. Často se stává, že i rodiny v domech pronajímají pokoje jiným lidem, aby tím snížili vlastní výdaje. "Zkrátka neshledali jsme to, že by byl Londýn ideálním místem, kde bychom chtěli žít. Lidé u nás v republice si neuvědomují, jak se tady máme dobře. Protože ten život v Londýně je velmi tvrdý," řekl Hanžl.

Do Vimperka se vrátil v roce 2017. Po 20 letech, které strávil v Anglii. Přitom nejprve do Londýna odjel jen na pár dní za přítelkyní, která tam pracovala jako au pair. Nakonec se ale Hanžl rozhodl, že zůstane delší dobu, a našel si zaměstnání ve svém oboru. Později byl i manažerem pekárny, ale stále se podílel na výrobě. "Kolegové mi říkali: ´Dneska tady byla Cate Blanchett.´ Ale já ji neviděl, protože jsem dole pekl," uvedl s úsměvem.

Mákové buchty v Anglii? Neexistuje

V Londýně připravoval většinou francouzské pekařské výrobky, po kterých byla největší poptávka. Přestože měl už před příchodem do Anglie zkušenosti z oboru, jelikož od začátku 90. let pracoval v rodinné pekárně, české recepty v cizině nezkoušel. "Tam bych ani klasické makové buchty dělat nemohl. Pro ně je mák spojený s opiem, v potravinářství jej proto vůbec nepoužívají," uvedl.

Do Vimperka se s rodinou vrátil i kvůli dětem. "Chtěli jsme, aby tady chodili do školy. Proto jsme se rozhodli, že Londýn opustíme," uvedl. Plán po příjezdu byl jasný - pokračovat v práci v rodinné pekárně. Opustil recepty, podle nichž připravoval výrobky v Anglii, a opět se vrátil k českým tradičním produktům. Rodinná pekárna má pět zaměstnanců a denně připraví na 5000 kusů různého pečiva. "Vstávám v 1:00 a jdu do práce. Děláme tak do 9:00, pak se většinou ještě chvilku prospím, ale odpoledne už zase připravujeme věci na další den. Večer chodím spát kolem 20:00," popsal svůj den.

Dvacetiletá etapa

Od návratu do Česka zatím v Londýně nebyl. Několikrát se tam přitom už s rodinou chystali na dovolenou, navštívit přátele. "Ale nakonec jsme se rozhodli pro moře," řekl. Přestože o Londýně hovoří jako o místě, kde není život snadný, dvacetiletou etapu v Anglii bere jako důležitou část života. "Získáte tam zkušenosti, naučíte se tam spoustu věcí a v tom je to nejdůležitější," řekl Hanžl.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Václav Pancer

Štítky ČR, gastro, potraviny, Vimperk, Londýn, Vimperk, Cate Blanchettová, pečivo, pekárna, Anglie, Jimmy Somerville, okres Prachatice, rodina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeho pečivo si kupovala třeba Cate Blanchettová, teď Jan Hanžl peče ve Vimperku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.