Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Povinností každého antikomunisty je jít k volbám, říká signatář Charty 77 Daniel Kroupa

Druhé kolo prezidentské volby přineslo řadě voličů těžké rozhodování. Vybírat budou z dvojice kandidátů, kteří byli v KSČ před rokem 1989 a oba nějakým způsobem spolupracovali s StB, nebo vojenským zpravodajstvím. O tom, proč by se antikomunisté neměli nechat odradit od volby, se na úterní debatě pořádané Pamětí národa rozpovídal filozof, politik, pedagog, signatář Charty 77 a člověk, který byl celý svůj život v opozici proti komunistické straně. Daniel Kroupa, mimo jiné též žák filozofa Jana Patočky, se aktivně podílel na pořádání bytových seminářů a pořádání různých protirežimních aktivit, za což byl též pravidelně vyslýchán StB a dále perzekvován komunistickým aparátem.

„Popudilo mě, že se někteří z mých přátel odvolávali na svědomí, jako na důvod, proč nepůjdou k volbám v druhém kole. Právě proto, že jsou antikomunisté, by k volbám měli jít,“ poznamenal Daniel Kroupa při úterní debatě v klubu Horká vana v Budějcích a dodal: „Důvod, proč nejít k volbám nemám. Nemám ani problém jednomu z dvojice kandidátů dát svůj hlas.“

Společná i rozdílná minulost obou kandidátů

Do druhého kola prezidentské volby postoupila přesvědčivě dvojice Petr Pavel a Andrej Babiš. Oba dva získali téměř shodně dva miliony hlasů. Petr Pavel získal 35,4 procenta hlasů, Andrej Babiš 34,99. Oba ale spojuje také určitá loajalita s předrevolučním komunistickým režimem. 

„Pan Babiš se po revoluci soustředil především na své zájmy a pracoval na svém obohacení. Naopak Petr Pavel se dal do služeb demokratického režimu. Svou službu tak naplnil vrchovatě. Zda se se svou minulostí dokázal vypořádat on sám dostatečně, tím si úplně jistý nejsem. Dosti v tom plaval, ale snažil se. Nese ale pečeť hrdinství a je to člověk, který demokratické zemi sloužil naplno a ta služba se počítá,“ popisuje rozdíly mezi oběma prezidentskými kandidáty.

Jedním z posledních přešlapů Andreje Babiše je podle Kroupy vyjádření, které zpochybnilo české spojenecké závazky vůči Polsku. „Tím vyjádřením řekl své skupině voličů „ano, já jsem váš“. Jinými kanály a jiné skupině zase řekl, že samozřejmě bude hájit článek 5. Teď to všechno vysvětluje polskému prezidentovi skrze Miloše Zemana. To je naprostá bizarnost. To nikdo při smyslech nemůže brát vážně.“

O tom, koho v druhém kole volit, nepochybuje. „V druhém kole neřeším problém, koho volit. Stojí před námi otázka, který z kandidátů může pro zemi udělat něco dobrého. Pan Babiš v pozici předsedy vlády ukázal, že sledoval i v této funkci zájem především svých firem. Příkladů bych mohl uvést hromadu. Osobně jsem znal například pana Bočka, který vybudoval Kostelecké uzeniny. Z krachující páchnoucí uzenárny v Kostelci vybudoval velkou firmu, která splňovala nejpřísnější pravidla. O to ho pan Babiš připravil. Znám osobně také podnikatele, jehož firmy se pan Babiš snažil zmocnit. On se ubránil za cenu těžkých ztrát a obětí,“ doplňuje s tím, že pro něho je i přes komunistickou minulost přijatelným kandidátem na prezidenta Petr Pavel. „Věřím, že Petr Pavel se bude snažit sloužit vlasti dál. Jeho minulost mi radost nedělá, ale co nadělám,“ poznamenává.

Do KSČ v osmdesátkách? Dělat kariéru

Podle Kroupy je potřeba rozlišovat motivaci a období, kdy dotyčný do komunistické strany vstupoval. „Víte, normalizace byla éra, kde část mladé generace vstupovala do komunistické strany v jiné situaci, než v padesátkách a šedesátkách. Dříve si lidé mysleli, že něco změní a měli v hlavě komunistickou ideologii. V osmdesátkách tam lidi šli, aby dělali kariéru. Mysleli si, že režim bude natrvalo a chtěli se uplatit, jinak to nešlo,“ vyjmenovává rozdílné motivace ke vstupu do komunistické strany.

„Pan Babiš byl navíc agentem StB a musel podepsat vázací akt. Rozhodně nebyl příkladem člověka, který byl nějak zlomen nátlakem. Opět to byl člověk, který to dělal pro svou kariéru,“ popisuje Kroupa.

Sám Kroupa se s tvrdostí komunistického režimu potýkal dlouhá léta, když podepsal Chartu 77. „Když Chartu 77 čtete dnes, tak se jeví jako fádní dokument, ale ve skutečnosti to byla geniální myšlenka. Její genialita mi docházela potom ještě řadu let. Podepsal jsem ji, mimo jiné, kvůli panu Patočkovi, který byl mluvčím Charty 77. Nesmírně jsem si ho vážil. Měl jsem obavu, že tvrdě narazí a cítil jsem jakousi morální povinnost pana profesora podpořit,“ vzpomíná Kroupa.

Chartu podepsal hned v lednu 1977. „Nicméně můj podpis byl zničen a tak jsem ji musel jít podepsat znova. Hned jak byl zveřejněn můj podpis, tak přišla obsílka od státní bezpečnost a zažil jsem první tvrdý výslech. Tvrdost nebyla fyzická. Seděli proti mně dva StBáci, jeden hodný, jeden zlý. Byla to skutečně hra na „kočku a myš“, kdy se člověk zbytečně nervoval. Sekl jsme se až při jednom z dalších výslechů, kdy jsem řekl: „Nedostanete ze mě ani slovo",“ dodává.

I kvůli negativnímu vztahu ke komunistickému režimu půjde volit. „Komunistický režim nutili lidi dělat věci proti jejich svědomí. Od voleb až po vyjadřování. Byli to vesměs zlomení lidé. Právě třeba volby měly více než devětadevadesátiprocentní účast. Režim tak navenek čerpal svou legitimitu. Když k volbám lidi přestanou chodit, zbaví se režim legitimity a zmocní se ho lidé, kteří na to čekají. Proto je teď povinností každého antikomunisty jít k volbám,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK/Vojtěch Hájek

Štítky volby, Daniel Kroupa, Státní bezpečnost, Andrej Babiš, komunistická strana, Charta 77, Jan Patočka, KSČ, Petr Pavel, Paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

O dnešní době na YT, U rádio Martina Kociánová, 3 minuty o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova. Kroupa nevidí nebo nechce vidět hrozbu vyvěšení pytle na mrtvoly mezi státní vlajky rydlrakušanovci, feriovci, danuschovci, návrat devadesátek viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Klus Pánubohu do oken, Mám jednu ruku dlouhou, Sami, Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy. O jejich dnešní válce Prof John J Mearsheimer university Chicago, na YT Matěj Gottwald, české titulky, film Už je zase tady'(není to jen o pávkovi). Knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, film Příběh Kmotra -agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, vše o mafii která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců, převlečených soudruhů soukmenovců, děličů Československa, zhasinačů a rozkradačů, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, překupníků, pašeráků, pasáků, vexláků, lhářů, podvodníků, falešných studentů falešných práv a škol prodavačů titulů. Bendovci, feriovci, danuschovci, žraloci, pijavice, paraziti, zbrojaři, válečničtí mafiáni viz Kmotr, Četa, Forest Gump, Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska, Hlava 22, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vlk z Wall Streetu, Erin Brockovich... Kdo měl na lavici napsáno co je Kroupa ve filmu Marečku podejte mi pero, právě zde přítomný Zdeněk Svěrák. To píše život. Pojďme k volbám, nevynechat žádnou příležitost řict mafii a dost. Je třeba začít uklízet od starostů které lidé znají, nevolit mafii, vrátit moc lidem aby nám nevládli válečničtí mafiáni a když si lidé zvolí starostou Šlachtu aby byl starostou, ne spojení trpaslíci jako se to stalo po volbách naší vlasti. Nevolit překupníky vody, energie kterou nám účtují asi s nedoplatky a penále za dodávky plynu a elektřiny za 2 světové váky do koncentráků.

Čtvrtek, 26. ledna 2023, 10:57Odpovědět

Ivan Krahula

Kmet Kroupa radí? Antikomunista volit rudého lampasáka?

Středa, 25. ledna 2023, 17:05Odpovědět

Evžen Zvolánek

Kroupo, zajeď se podívat do Pelhřimova. Už se na Tebe moc těší!

Středa, 25. ledna 2023, 16:51Odpovědět

Michal Kellnar

Jen abyste nezapomněli, že vnuk od tohoto Kroupu prásknu učitelku ve škole za to, že něco povídala o Ukrajině, a ji vyhodili ze školy. Jak to bylo s tzv. disidenty? Platila je CIA a řídila je StB, to byl fofr po kabátovém převratu se mazat z archivů StB. Napsal jsem na ten Ústav studia úspěchů komunismu, že bych rád, aby mě zařadili mezi agenty, že je mi hanba, že tam nejsem, že tam teď mají volné ty kolonky po těch disidentech, at´ mě tam do jednoho volného okénka šoupnou, Odpověděli mi, jestli prý tam chci být po Kroupovi, nebo Havlovi a nebo Kocábovi.

Středa, 25. ledna 2023, 16:40Odpovědět

Antonín Kania

...KROUPA???....SMĚŠNÝ TO DĚDEČEK !!

Středa, 25. ledna 2023, 15:24Odpovědět

Petr Rope

Autor článku zapomněl napsat , že pan Kroupa byl i funkcionář zaniklé porevoluční strany ODA!!! I tam už byli komunisté jako Dlouhý......Právě díky politikaření dnes se dostal národ do neřešitelné ostudné situace!. Antikomunisté se přou ,který kádrový komunista je lepší? Směšné a úplně se znemožnili. Takže mi je milejší přístup k volbě pana Kocába ! Jen s tím , že ne vházet prázdné obálky ale bílý protestní papír! Tak aby byl pěkně na hromádce hlasů pro kandidáty. Kdyby antikomunisté nepolitikařili tak by včas našli a přemluvili vhodné kandidáty a také morálně čisté.Zejména z řad dnešních padesátníků tak hrdých na revoluci v 1989.

Středa, 25. ledna 2023, 13:37Odpovědět

Povinností každého antikomunisty je jít k volbám, říká signatář Charty 77 Daniel Kroupa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.