Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V hlubocké zoo zemřela březí losice. Otrávili ji návštěvníci

V hlubocké zoologické zahradě zemřela samice losa, která čekala dvojčata. Podle zoo ji otrávili neukáznění návštěvníci, kteří zvíře krmili pravděpodobně pečivem nebo sušenkami. Událost sdílela zoo na svém Facebooku.

„Včera naši chovatelé našli ve výběhu losů jednu z mladých losic ležící na boku se silnými bolestmi břicha. Přivolaný veterinární lékař okamžitě zahájil klinické vyšetření. Diagnostikoval těžkou koliku doprovázenou naprostou zástavou činnosti zažívacího traktu a počínajícím oběhovým selháním," uvedla zoo na Facebooku

Zvíře trpělo velkými bolestmi a nereagovalo. „Losice pouze ležela a kopala kolem sebe. Z nozder a z tlamy jí vytékaly bachorové tekutiny, které již podle zápachu naznačovaly, že došlo k masivnímu poškození trávicí soustavy," dodala zoo v příspěvku. Samice i přes zahájení okamžité léčby uhynula.

Provedená pitva ukázala, že zvíře utrpělo mimo jiné těžký krvavý zánět tenkých střev a předního úseku tlustého střeva, který způsobila nevhodná potrava. Podle zoo zvíře otrávili neukáznění návštěvníci, kteří mu dali pravděpodobně pečivo nebo sušenky. Během pitvy se také ukázalo, že samice byla březí a čekala dvojčata. 

Velmi citlivá zvířata

Právě losi jsou dle vyjádření zoologické zahrady na výběr potravin velmi citliví. „V podstatě se jedná o potravní specialisty se zaměřením na listy a větvě měkkých dřevin, včetně borovice a smrku. Jakákoliv nevhodná změna v krmení vede k trávicím problémům," uvedla zoo. Právě nevhodné lidské potraviny jsou pro zvířata nejnebezpečnější.

„Tento čin způsobil nejen chovatelskou ztrátu, ale psychickou újmu, jak chovatelům, tak i zbylým obyvatelům losí expozice. Bohužel, chvilková potěcha neukázněného návštěvníka způsobila zásah do života nejen samotného zvířete, ale i zaměstnanců zoologické zahrady," dodala zoo.

V hlubocké zoo uhynuli dva berani. Návštěvníci je krmili pečivem

Zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou publikovala koncem tohoto týdne na svém facebookovém profilu fotografie dvou uhynulých beranů. Zvířata zemřela poté, co požila pečivo a další nevhodné krmení od neukázněných návštěvníků.

Nejedná se přitom o první podobný případ. V červenci loňského roku v zoo uhynuli dva berani, kteří stejně jako v případě losice, pozřeli nevhodné krmivo. Už tehdy vedení zoo upozorňovalo, aby návštěvníci zvířata nekrmili. „Zvířata v zoo mají vyváženou krmnou dávku, která zohledňuje jejich fyziologické potřeby. Proto je nežádoucí, aby je návštěvníci jakýmkoli způsobem přikrmovali. Pokud jsou krmena nežádoucím krmivem nebo nad míru, dochází u nich k enormnímu ztučnění až obezitě, může také dojít k těžkým trávicím poruchám, jejichž důsledkem jsou závažné průjmy a nadýmání a s tím související bolesti břicha. Takové stavy pak velice často končí úhynem,“ napsalo tehdy vedení zahrady.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeská zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou

Štítky zoo, zvíře, smrt, návštěvníci, zahrada, krmení, pečivo, zoologická zahrada, Hluboká nad Vltavou, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honza Vlachy

Urazit ruce v ramenou takovým parchantum.!!!!!!!

Středa, 25. ledna 2023, 18:28Odpovědět

V hlubocké zoo zemřela březí losice. Otrávili ji návštěvníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.