Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Jindřichohradecku testují unikátní metodu. Má pomoci zlepšit zásobování elektrickou energií

U Studené na Jindřichohradecku spustila společnost Eg.d pilotní projekt, který si klade za cíl vylepšení stávajícího vedení vysokého napětí. Toho chtějí dosáhnout za pomoci unikátní metody takzvaného ovíjení optických kabelů. Pomoci má hlavně v náročnějších podmínkách a složitém terénu.

V Česku je metoda ovíjení optických kabelů na vedení vysokého napětí stále ještě neobvyklá. Do budoucna by ale mohla hrát klíčovou roli při rozvoji rozvodné sítě elektrické energie, která se musí zlepšovat především kvůli větším nárokům na spotřebu.

„Naším hlavním posláním je zajištění bezpečné dodávky elektrické energie. Připravujeme naši síť na potřeby, které nám současná doba přináší a do budoucna ještě přinese v daleko větší míře v podobě rozvoje elektromobility a připojování stále většího počtu obnovitelných zdrojů. To přináší potřebu mít tuto síť dostatečně robustní a zároveň ji efektivně řídit. To se neobejde bez zavádění chytrých technologií, pro které musíme nutně připravit odpovídající podmínky. Hledáme to nejlepší řešení, k tomu nám slouží i pilotní projekty, jako je tento,“ přiblížuje Davit Šafář, člen představenstva společnosti Eg.d.

Než však dojde k plnému zapojení nových prvků do sítě, je potřeba je pořádně otestovat. Proto společnost nyní spustila první etapu, která se dotýká zhruba jeden a půl kilometru dlouhého úseku u obce Studená na Jindřichohradecku. Technici vybrali tuto lokalitu především kvůli náročným podmínkám, jimž se zdejší vedení vysokého napětí musí přizpůsobit. Jedná se o těžký terén, kde vedení překlenuje rokle a vodní překážky.

„Budeme testovat chování technologie v tomto náročném prostředí a později během tohoto roku máme v plánu nainstalovat zbylých 28,5 kilometrů. Data, která tím získáme, budou do budoucna důležitá pro další rozšíření tohoto postupu,“ zmiňuje Filip Reiskup z oddělení Inovačních projektů společnosti Eg.d. „Kromě propojení datových linek mezi východní a západní částí distribučního území si také chceme ověřit chování využité technologie ve vyšší námrazové oblasti a výdrž ovinutého kabelu při vyhřívání dané linky, které se k odstranění námrazy využívá. Ve srovnání s dalšími možnostmi instalace optického proppjení je tohle řešení efektivnější i ekonomičtější,“ dodává.

Na instalaci optických kabelů dohlíží také specializovaná společnost z Velké Británie, která se podobnými instalacemi zabývá. Celá metoda ovíjení spočívá v tom, že optický kabel je ve speciální folii ovinut kolem vodiče. Hlavní výhodou je pak především to, že už není potřeba stavět žádné dodatečné stožáry, aby linka zátěž zvládla. Tím odpadá i případné projednávání stavebních úprav, které jsou s jinými postupy spojeny. S touto technologií má navíc už Eg.d nějaké zkušenosti. Před třemi lety podobným způsobem propojili rozvodnu Hrušovany se spínací stanicí Hostěradice na Znojemsku.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto společnost Eg.d

Štítky Jindřichův Hradec, Studená, elektrická energie, optické vlákno, vysoké napětí, Česko, Eg.d, vedení, kabel, ovíjení, metoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Na Jindřichohradecku testují unikátní metodu. Má pomoci zlepšit zásobování elektrickou energií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.