Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Budějcká teplárna připojila v minulém roce 15 nových velkých odběratelů

Českobudějovická teplárna připojila do své distribuční sítě v minulém roce 15 nových odběratelů, kteří mají vyšší roční spotřebu tepla. Jde o dva nové pavilon nemocnice, halu technologického parku a několik bytových domů. Ušetřilo se tak několik stovek tisíc metrů krychlových zemního plynu.

Do distribuční sítě českobudějovické teplárny se v minulém roce připojilo hned 15 odběratelů, kteří mají roční spotřebu více než 15 tisíc Gigajoulů tepla. Jde o dva nové pavilony Nemocnice České Budějovice, halu v areálu technologického VGP parku a řadu bytových domů. Mezi nimi jsou například další objekty Na Zlaté stoce, Františka Škroupa, K. Šafáře, Rezidence Oskarka nebo Rezidence Knapp. „Tímto způsobem se ušetřilo přes 400 tisíc m3 zemního plynu, který by se jinak musel v těchto objektech spálit,“ uvedla v tiskové zprávě teplárna. 

Zájem o připojení k teplárně přitom podle předsedy představenstva Tomáše Kollarczyka neustává. „Naši pracovníci průběžně vyřizují desítky žádostí, z nichž nejdál je dalších 14 bytových domů. Finalizuje se rovněž řešení pro tři výrobní firmy, kde chtějí dosavadní vlastní plynové zdroje nahradit sdíleným systémem komunitního vytápění," uvedl Kollarczyk. Velmi často se podle něj teplárna snaží připojovat i místa, kam její rozvody zatím nevedou. „S vyšší hustotou odběrů totiž roste i celková efektivita provozu, pozitivně ovlivňující také ceny pro všechny zákazníky," dodal.

Dopady na životní prostředí

Kromě ceny sledují někteří zákazníci teplárny také dopady odebírané energie na životní prostředí. „Například u výrobců a exportérů se stává parametr uhlíkové neutrality jedním z klíčových ukazatelů v konkurenčním prostředí. Roste proto poptávka po čisté energii z bezemisních a lokálních obnovitelných zdrojů. Přestože jsme zatím stále závislí na hnědém uhlí, díky vysoce účinné kogenerační výrobě tepla a elektřiny už nyní při měření uhlíkové stopy vykazujeme poměrně solidní výsledky. Zásadní posun nastane během následujících dvou let,“ vysvětluje Tomáš Kollarczyk.

V průběhu let 2023 a 2024 teplárna skokově sníží množství spalovaného uhlí o téměř dvě třetiny a tím klesne množství vypouštěných emisí včetně skleníkových plynů. Postará se o to napojení na horkovod z Jaderné elektrárny Temelín a dokončení retrofitu kotle K12, v němž se bude spalovat dřevní štěpka. V horizontu dalších pěti let pak českobudějovické teplárenské zdroje doplní zařízení na energetické využití odpadů a tím zcela skončí éra spalování uhlí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky teplo, teplárna, teplárna české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Budějcká teplárna připojila v minulém roce 15 nových velkých odběratelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.