Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chatu Libín chtějí Prachatice opravit do roku 2024. Práce bude nutné rozdělit

Opuštěná chata na Libíně by se mohla veřejnosti otevřít na konci roku 2024. Prachatice chtějí objekt opravit, bude ale nejspíš nutné práce rozdělit do dvou etap. Podle původních předpokladů měla rekonstrukce vyjít na 25 milionů korun. Kvůli aktuální situaci na stavebním trhu bude ale částka vyšší.

Chata u rozhledny Libín je od roku 2008 zavřená. Na konci roku 2019 ji po několika jednáních koupilo město Prachatice za 8,6 milionu korun a rozhodlo se objekt zrekonstruovat, aby mohl začít znovu sloužit veřejnosti.

Oprava prachatické horské chaty Libín přesáhne 20 milionů korun

Opravy horské chaty Libín, kterou na konci loňského roku koupilo město Prachatice, budu stát přes 20 milionů korun. Mnoho nemovitostí, které k ní patří, není zkolaudováno. Provozovat chatu bude možné nejdříve v roce 2021. Na zasedání...

V plánu je vybudovat zde restauraci s velkou letní terasou, ubytování a dětské hřiště. Před chatou by měla vzniknout plocha pro společenské a kulturní akce pod širým nebem.

Na konci ledna se sešlo vedení města s projektantem, městským architektem a dalšími odborníky, aby společně probrali další směřování rekonstrukce. „Shodli jsme se, že ještě prověříme několik aspektů, například varianty zásobování objektů pitnou vodou, a sejdeme se za tři týdny, kdy si definitivně rozplánujeme další postup,“ komentoval starosta Prachatic Jan Bauer (ODS).

Právě zásobování vodou bylo jedním z problémů, který muselo město řešit. V minulém roce nechalo udělat hydrologický průzkum, podle kterého s v jednom z vrtů voda nachází.

Otázkou stále zůstává, kolik bude město rekonstrukce objektu z 50. let 20. století stát. Podle původních předpokladů měly práce vyjít na 20 až 25 milionů korun. Částku ale ovlivňuje aktuální situace na stavebním trhu. Město kvůli tomu bude muset celý projekt rozdělit. „Už teď je zřejmé, že s ohledem na finanční náročnost bude nutné práce rozdělit do dvou etap, aby objekty mohly veřejnosti začít sloužit co nejdříve, ale zároveň je město zvládlo ufinancovat,“ dodal Bauer.

Prováděcí projektová dokumentace by měla být hotová v druhé polovině letošního roku. S ní by mohly být jasnější také náklady na rekonstrukci. „Velmi bych si přál, abychom koncem roku 2024 mohli kolaudovat,“ uzavřel starosta Prachatic.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky Libín, Prachatice, rekonstrukce, Jan Bauer, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Chatu Libín chtějí Prachatice opravit do roku 2024. Práce bude nutné rozdělit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.