Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé v Jindřichově Hradci rozhodnou, jak radnice využije téměř dva miliony korun

Jindřichův Hradec zavede poprvé takzvaný participativní rozpočet, díky němuž lidé sami určí, na co dá radnice peníze. V rozpočtu města na rok 2024 vyčlenila na projekty 1,8 milionu Kč. Lidé mohou nápady přihlašovat do tří kategorií podle velikosti investice, zvláštní sekce je pro devět místních částí. Letos radnice nápady vyhodnotí, příští rok investice navržené obyvateli uskutečnit. Pravidla a financování ještě musí schválit zastupitelé.

„Řešili jsme to už při koaličním vyjednávání, už tam padala myšlenka, že bychom byli rádi, kdyby se participativní rozpočet uchytil i v Jindřichově Hradci. V některých městech to má pozitivní odezvu, a bylo by vhodné, kdybychom sledovali trendy a víc zapojili obyvatele do spolurozhodování. Mohou mít dobré nápady, které my třeba nevidíme. Řešíme větší věci, zatímco participativní rozpočet je zaměřený spíš na ty menší. Vidíme sídliště jako celek, ale už třeba nevidíme, že by bylo vhodné vyměnit lavičky," řekl starosta Michal Kozár (ANO).

Participativní rozpočet Jindřichova Hradce má název Můj Hradec. V létě lidé mohou posílat návrhy, kam peníze investovat. Vybrat mohou z kategorií Velký projekt (celková suma 700 tisíc korun), Střední projekt (400 tisíc korun) a Malý projekt (200 tisíc korun). Speciální kategorii mají místní části: pro všech devět vyčlení radní 15 tisíc až 130 tisíc korun podle rozlohy a počtu obyvatel. Jak řekl místostarosta Bohumil Komínek (Nezávislí pro Hradec), lidé z těchto části se mnohdy cítí od města trochu odtržení. Hlasovat o projektech budou lidé na podzim.

„Je to pilotní projekt. Prozatím ho naše město ještě neodzkoušelo, uvidíme, jaká bude odezva. V letošním roce bychom měli všechny projekty vyhodnotit a představit," dodal starosta.

Jindřichův Hradec, kde žije asi 21 tisíc lidí, má letos schodkový rozpočet s příjmy 665 milionů korun a výdaji 1,04 miliardy korun. Schodek chce město hradit z rezerv z předchozích let.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky správa, hospodářství, Jindřichův Hradec, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Jindřichově Hradci rozhodnou, jak radnice využije téměř dva miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.