Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V jižních Čechách zdraží obědy asi deset procent krajských škol, nejvýš o pětinu

Díky nové vyhlášce, která umožnila od února zdražit obědy ve školních jídelnách, zdraží asi deset procent krajem zřizovaných škol. Zdraží o deset až 20 procent. Většina jídelen zdražila již loni v září a teď znovu ceny nezvedne. Jídelny zdraží hlavně proto, aby mohly nabízet kvalitnější stravu.

Většina školních jídelen, jež spadají pod kraj, zdražila v září 2022. „Zatím navyšovat ceny nebudou, žádné drastické zdražování neočekáváme. Zdražovat se chystá asi deset procent škol zřizovaných krajem, především v Třeboni, Táboře, Strakonicích a v Dačicích. Pokud budou zdražovat, tak o deset až dvacet procent. Důvodem zdražování je spíše možnost poskytovat kvalitnější stravu, rodiče i strávníci jsou ochotni si připlatit," uvedla Hana Brožková z kanceláře hejtmana.

Vyhláška vyšla 17. ledna, jídelny teď teprve dělají kalkulaci. V Jihočeském kraji je 548 školních jídelen, každá má ceny jiné. „Záleží na tom, jací strávníci ve školní jídelně převažují, jak ochotní jsou rodiče připlatit si za kvalitnější jídlo," sdělila Brožková. Důležitý je i věk strávníka, mladší děti mají jídla levnější, dodala. Zatímco děti do šesti let platily v lednu průměrně za oběd 25 korun, žáci starší 15 let 38 korun. V ceně jsou polévka, hlavní chod, pití a příloha jako kompot, salát, ovoce, moučník či jogurt. Celodenní stravování vyšlo ve školkách v prosinci od 38 na 51 korun.

Vedení kraje nenařizuje jídelnám zdražovat. Školy si finanční limity nastavují samy. „Školní stravování sehrává jednoznačně velkou roli. Oběd ve školní jídelně je pro některé děti jediným teplým jídlem za den. Školní stravování má důležitou zdravotně - výživovou roli: splňuje nutriční kritéria a je příkladem výchovy ke zdravému životnímu stylu," uvedla Brožková.

Dětem z chudých rodin může na obědy přispívat stát. Pro základní školy nabízí ministerstvo školství program Obědy do škol, do nějž se na jihu Čech loni zapojilo 79 škol a podporu získalo 596 dětí. Pro školky funguje program ministerstva práce a sociálních věcí nazvaný Potravinová pomoc dětem ve hmotné nouzi v Jihočeském kraji. Do tohoto projektu se zapojilo 20 škol. Kraji se tak podařilo získat téměř 910 tisíc korun pro 91 dětí.

Školní jídelny mohou od 1. února zdražit cenu hlavního jídla o 20 procent. Poplatky za přesnídávky a odpolední svačiny lze zvýšit až o 30 procent. Umožňuje to novelizovaná vyhláška o školním stravování, kterou připravilo ministerstvo školství.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky školy, potraviny, peníze, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách zdraží obědy asi deset pct krajských škol, nejvýš o pětinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.