Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jsou demokratické základy v ohrožení? Zpráva ministerstva vnitra považuje za riziko nespokojené občany

Demokratické základy v tuzemsku ohrožuje velká skupina lidí, kteří jsou nespokojeni s uspořádáním a směřováním státu. Alespoň to vyplývá ze situační zprávy, kterou zveřejnilo ministerstvo vnitra. Ve druhé polovině roku 2022 musela podle dokumentu Česká republika čelit celé řadě společenských, ekonomických i politických problémů, které představují živnou půdu pro extremistická a xenofobní uskupení.

Odpojit Rusko od internetu? Poškodilo by to všechny, říká výkonný ředitel sdružení spravujícího české domény

Jihočech Ondřej Filip vede sdružení CZ.NIC už osmnáct let. Naposledy se organizace spravující české domény zapsala do povědomí široké veřejnosti po začátku invaze Ruska na Ukrajinu, když zablokovala dezinformační proruské weby. Jak reálné je ale...

Dezinformátory často limitují vzájemné spory

„S výjimkou hnutí Svoboda a přímá demokracie lze považovat tuzemské subjekty za marginální. Zpravidla jde o skupiny, které mají omezený dosah, případně omezenou dobu fungování. Často je limitují i vzájemné rozpory,“ píše ministerstvo ve zprávě.

Příkladem skupiny, kterou postupně rozkládají vnitřní problémy a vzájemné spory, je Plán Česká republika na 1. místě Budějčáka Ladislava Vrabela.

Na jeho demonstraci dorazilo počátkem loňského září zhruba 70 tisíc lidí nespokojených především s vládou. Od září pak vliv uskupení a samotného protivládního aktivisty upadal, mimo jiné i kvůli sporům s kolegy a spolupracovník. Vrabel také na přelomu roku začal řešit své osobní problémy, kdy mu soud ukončil insolvenci a navrhl konkurz. Také jeho výroky o jaderném útoku Česka na Rusko se bude zabývat soud. Státní zástupkyně k němu podala návrh na potrestání pro šíření poplašné zprávy. Protivládní aktivista odmítá, že by šířil poplašnou zprávu. 

Jsou podle vás demokratické základy v Česku ohroženy?

Celkem hlasovalo511 čtenářů

Vrabela kvůli jeho výrokům zadržela policie 21. ledna. Po výslechu byl propuštěn na svobodu. Zadržený dezinformátor měl v listopadu loňského roku ve videu na svém facebookovém profilu říct, že „naše vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi ze stíhaček.“ 

Podle Vrabela jde o politický proces. „Když mě zatkli a zadrželi, vůbec mi neřekli, o co jde. To je ten psychický nátlak a týrání. Čekal jsem na advokáta, ten přijel a řekl, že je ta věc vytržená z kontextu. To, o čem jsem mluvil, byla jen spekulace. Co by se stalo, kdyby… Je to komentář na naši politiku a snahou, abychom nebyli zataženi do války,“ řekl Vrabel k videu, kvůli kterému ho policie zadržela. Vrabel si stojí za tím, že podobné video není důvodem k zatčení. „Advokát řekl, že podáme stížnost na policii a státní zastupitelství. Lidi se takhle nesmí zatýkat,“ řekl ke svým příznivcům a dodal: „Uvidíme se brzy u soudu, protože kvůli tomuhle obvinění k němu brzy půjdu. Dostal jsem se na stejnou úroveň, jako je Luboš Volný nebo Josef Skála. Je to čistě politický proces.“ 

Vypínání dezinformačních webů? Bez definice v zákoně se nám to může vrátit, říká slovenský novinář Peter Bárdy

„Jsem pro, aby stát razantněji bojoval s dezinformacemi, ale na druhé straně musí být takové věci podloženy zákony.“ Tak mluví zkušený novinář a šéfredaktor webu Aktuality.sk Peter Bárdy o přístupu Slovenska k boji s dezinformacemi. V rozhovoru...

Za nenávistná video za mříže

V souvislosti s válkou na Ukrajině zaznamenalo ministerstvo projevy namířené proti Ukrajincům, ale také proti Rusům. Za mediálně nejznámější kauzu v tomto ohledu označilo odsouzení dezinformátorů Patrika Tušla a Tomáše Čermáka za nenávistná videa proti Ukrajincům. Jejich nenávistná videa měla tisíce shlédnutí a odporu jim vyjadřovala celá řada diváků.

„V České republice se etablovala jako relevantní politická síla skupina nespokojených občanů, kteří nedůvěřují vládě, demokratickému systému a nesouhlasí se zahraničním směřováním státu. Tito lidé se se současným systémem hodnotově neztotožňují, nepociťují v něm oporu, nemají pocit, že je pro ně přínosem. Hledají proto alternativu, se kterou dokáží souznít a ve které najdou pocit bezpečí, jistoty a stability,“ popisuje zpráva. Podle ní se tito lidé velmi často uchylují ke konspiračním teoriím.

„Tato skupina je silně ovlivněna konspiračními teoriemi a představuje snadno manipulovatelný cíl pro extremistické a xenofobní politiky, případně pro hybridní působení cizí moci. Potenciál pro ohrožení demokratických základů v České republice existuje a může se zvyšovat,“ doplňuje ministerstvo.

Prokremelská propaganda? Něco jako obří PR agentura

Zpráva se podrobně věnuje také dezinformačním médiím, která v druhé polovině roku především přinášela prokremelskou propagandu. „Škála obsahů byla rozmanitá a v průběhu času se měnila. Tvorbu alternativních médií lze přirovnat k produkci obří PR agentury, která má za cíl propagovat vše spojené s oficiální ruskou politikou a kritizovat vše prozápadní a prodemokratické. Za tím účelem je prováděno každodenní sondování potenciálně vhodných témat a vhodných potenciálních příjemců. Toto téma je „vyzkoušeno“ na omezeném množství kanálů s omezeným množstvím příjemců.  Pokud se „osvědčí“ je dále rozvíjeno pro širší komunitu a multiplikováno dalšími komunikačními platformami. Pokud nenalezne patřičnou odezvu, je jednoduše zapomenuto,“ píše se ve zprávě.

Právě dezinformační média a šiřitelé jejich obsahu se čím dál častěji dostávají do konfliktu se zákonem. Například Okresní soud v Ostravě začal projednávat případ šéfredaktora Vlasteneckých novin Radka Veličky v souvislosti se zveřejněním nenávistných článků v tomto médiu.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky Ministerstvo vnitra České republiky, Česko, Ladislav Vrabel, politika, policie, vláda, Rusko, ruská invaze na Ukrajinu, Tomáš Čermák, Josef Skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsou demokratické základy v ohrožení? Zpráva ministerstva vnitra považuje za riziko nespokojené občany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.