Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město v některých svých nemovitostech zvýší nájemné. I tak lidé platí méně než je běžné

O několik stovek korun si lidé připlatí za nájemné v některých městských bytech a nebytových prostorech. Město tak reaguje na inflaci, která podle Českého statistického úřadu loni dosáhla 15,1 procenta. I přes zvýšení se ale podle radnice nájemné v městských bytech pohybuje hluboko pod úrovní tržních cen. To potvrzují i realitní makléři.

Zvyšováním cen nájemného se na svém posledním jednání zabývala rada města. Hlavním důvodem je inflace, která v loňském roce podle Českého statistického úřadu dosáhla 15,1 procenta. „Pro Správu domů to znamená, že může tento fakt promítnout do sjednaných inflačních doložek a o uvedené procento navýšit veškeré nájmy. Touto cestou ale nepůjdeme, protože už i tak je finanční zátěž na lidi dost vysoká,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Bouzek (TOP 09). U bytů se smlouvou na dobu určitou tak zůstane cena nájemného stejná. Město tím přijde o 866 tisíc měsíčně.

Některých nemovitostí se zdražování ale přeci jen dotkne. O tři procenta se zvedlo od nového roku nájemné v nebytových prostorech. Podle Bouzka jde o zhruba 450 prostor včetně nájmu za pozemky a parkovací místa. Navýšení přinese do městské kasy měsíčně necelých 71 tisíc korun.

Se zdražením o výši inflace musí od 1. dubna počítat také ti, kteří mají v městských bytech smlouvu na dobu neurčitou. Tady se ale podle města zvedá cena každoročně. „Cílem je se postupně přiblížit nájemnému u smluv sjednaných na dobu určitou. Rozdíl vznikl historicky a vzhledem k respektování smluvních závazků nelze řešit jednorázově,“ vysvětlil Bouzek.

Jde o přibližně 830 bytů, kde lidé zaplatí celkem o necelých 379 tisíc korun za měsíc více. Peníze půjdou podle Bouzka na opravy a investice do bytového fondu města.

Výrazně nižší ceny

I přes zdražení jsou ale podle vedení radnice ceny nájemného v městských bytech mnohem nižší, než je na realitním trhu běžné. „Vzhledem k razantnímu růstu nájemného v uplynulých letech v soukromé sféře se aktuální nájemné v městských bytech pohybuje hluboko pod úrovní tržního nájemného. U dob určitých je v průměru zhruba o 40% nižší,“ uvedl náměstek primátorky.

To potvrzuje realitní makléř z Next reality Jan Kubeš. „Jen za loňský rok se ceny nájmů v Českých Budějovicích zvýšily o zhruba 20 až 30 procent. U stávajících nájemců, kteří už mají například nějaký vztah s majiteli, to bylo třeba 10 procent. Nabídkové ceny šly opravdu hodně nahoru,“ řekl redakci.

Nevyloučil ani to, že se ceny mohou nadále zvyšovat. „Predikce je taková, že ty nájmy porostou i nadále. Je to způsobeno i tím, že lidé nedosáhnout na vlastní bydlení, čímž se bude zvyšovat poptávka nájmů,“ uzavřel.

Ohodnoť článek

Foto ilustrační foto / pixabay.com

Štítky nájemné, byty, české budějovice, tomáš bouzek, jan kubeš, reality, next reality

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město v některých svých nemovitostech zvýší nájemné. I tak lidé platí méně než je běžné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.