Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Před 145 lety byl v Budějcích poprvé použit telefon

Přesně před 145 lety byl v Českých Budějovicích poprvé použit telefon. Nejstarší zmínka o jeho použití pochází právě z 13. února 1878, kdy městu ministerstvo obchodu ve Vídni povolilo zřízení požárního signálního vedení z Černé věže k hasičské stanici, která tehdy sídlila v Radniční ulici. O sto let později byla na Pražské třídě postavena samostatná telekomunikační budova. Stála 83 milionů korun.

Podle Encyklopedie Českých Budějovic pochází nejstarší zmínka o použití telefonu v Českých Budějovicích z 13. února 1878. Tehdy ministerstvo obchodu ve Vídni povolilo městu zřídit požární signální vedení z Černé věže, které vedlo k hasičské stanici v Radniční ulici a následně, po jeho prodloužení, až do Hardtmuthovy tužkárny.

O 12 let později byla v Biskupské ulici otevřena první manuálně ovládaná telefonní ústředna. „Měla 36 účastnických stanic a jednu veřejnou hovornu. Po uvolnění prostor v budově pošty na nároží Biskupské ulice sem byla ústředna přestěhována,“ stojí v encyklopedii.

V roce 1978 byla otevřena samostatná telekomunikační budova na Pražské třídě, která vyšla na 83 milionů korun. „Do budovy se soustředila všechna zařízení jihočeského spojovacího uzlu jako telegraf, přenos dat, dálnopis a radiotelefonní spoje,“ uvádí Encyklopedie Českých Budějovic.  

Postupný vývoj vedl ke změně telefonního vedení. Původní metalické vedení po sloupech, střešních stojanech a různých konzolách nahradily koaxiálními kabely. Měnil se také počet telefonních automatů. „V roce 1960 jich bylo ve městě v provozu 34, v roce 1980 již 340 a o 25 let později to bylo na 280 přístrojů,“ uvádí encyklopedie.

V roce 2001 byla na z provozu vypojena poslední analogová ústředna ve Čtyřech Dvorech a tím byla na území města kompletně dokončena digitalizace. „Významnou událostí bylo přečíslování 22. září 2002, kdy bylo celostátně zavedeno jednotné devítimístné číslování, v Českých Budějovicích doplněním uzlového prefixu 38 před stávající účastnické číslo,“ popisuje web.

Nejstarším mobilním operátorem se stal Eurotel Praha, který svou síť v Českých Budějovicích zpřístupnil v dubnu 1991. Dalšími operátory pak byly Paegas (T-Mobile) a Oskar, později Vodafone.


Celou historii si můžete přečíst na webu Encyklopedie Českých Budějovic.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj encyklopedie.c-budejovice.cz

Štítky telefon, historie, encyklopedie českých budějovic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 145 lety byl v Budějcích poprvé použit telefon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.