Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Likérka Fruko-Schulz přišla kvůli válce o některé odběratele i banku. Do Ruska dál vyváží

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz přišla kvůli válce na Ukrajině o některé odběratele a dlouholetou spolupráci s ní ukončila i banka. Firma, kterou z 90 procent vlastní ruská skupina Ladoga, do Ruska dál vyváží. Nově bude v Hradci vyrábět carskou vodku, o niž je zájem v Evropě a kterou dříve dovážela z Ruska. Za loňský rok čeká tržby meziročně až o pětinu vyšší a zisk v jednotkách milionů korun. Kvůli rostoucím nákladům musela zdražit o deset procent.

Likérka navazuje na tradici firmy Moritz Schulz, jež ve městě od roku 1898 vyráběla ovocná a dezertní vína. Po znárodnění v roce 1948 spadal podnik pod skupinu Jihočeská Fruta. V roce 1993 vznikla společnost Fruko-Schulz.

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz obnovila od září loňského roku dovoz alkoholu do Ruska. Podle ředitele Josefa Nejedlého nejde o porušení žádného zákona a nepovažuje to ani za podporu ruského prezidenta Vladimira Putina. „Rozkládám jejich režim zevnitř alkoholem,“ řekl redakci Drbny Nejedlý v listopadu loňského roku.

Nejedlý: Hodně odběratelů se k nám otočilo zády, bohužel i moje klíčová banka, kde jsem byl 25 let

Rusko je pro firmu největším zahraničním odběratelem, na firemním exportu se tamní trh podílí 60 až 70 procenty. Vozí tam hlavně likéry. „To nejsou žádné čipy do raket. Vozíme přes Polsko, Litvu a Lotyšsko do Petrohradu. Ale protože máme ruské spoluvlastníky, hodně odběratelů se k nám otočilo zády, bohužel i moje klíčová banka, kde jsem byl 25 let, Moneta Money Bank," doplnil ředitel likérky. Plánuje změnu vlastnické struktury. Ladoga teď drží přes firmu Furato 90 procent, Nejedlý má desetiprocentní podíl.

Firma si musela najít nové dodavatele, protože z Ruska se nesmí nic dovážet. Likérka odtamtud importovala lahve, etikety, kartony i suroviny, měla výhradní zastoupení petrohradské firmy Ladoga pro EU. Výrobu rozšiřuje o gin Barrister a carskou vodku, v Evropě je o ně zájem. Minulý týden vypravila první kontejner asi s 20 tisíci lahvemi zmíněného ginu do nových odbytišť, na Nový Zéland, Mauritius a do Kanady. Hodně také obchoduje s Ukrajinou. Na tuzemském trhu zastupuje ukrajinskou firmu Bayadera, která vyrábí vodku, z výtěžku přispívá likérka na charitu.

Firma vyváží zhruba přes pětinu výroby, do 36 zemí

Loni vyrobila likérka meziročně asi o 15 procent víc alkoholu. Tržby vzrostou o deset až 20 procent. „Máme černá čísla," řekl Nejedlý. V roce 2021 vyrobila likérka 3,46 milionu litrů alkoholu. Vyplývá to z výroční zprávy. Je po Božkovu druhý největší výrobce tuzemského rumu v ČR, předloni prodala 2,05 milionu litru tuzemáku. Tržby za prodej výrobků, služeb a zboží měla předloni 233,8 milionu korun a čistý zisk 1,3 milionu korun. Firma vyváží zhruba přes pětinu výroby, do 36 zemí. Po Rusku je druhým největším zahraničním trhem Čína.

Firmě aktuálně rostou vstupy. Za kilowatthodinu elektřiny platila předloni 1800 korun, loni 7200 korun. Ceny zvedli také všichni dodavatelé. Líh zdražil o 60 procent, podobně cukr, lahve o 50 procent, o desítky procent kartony. Firma sama zdražila o deset procent.

Kvůli válce brzdila likérka investice, nedávno dokončila třetí stáčecí linku za víc než deset milionů korun. Firma, jež zaměstnává asi 100 lidí, chce také vybudovat solární elektrárnu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Rusko, Ukrajina, nápoje, boje, firmy, Fruko-Schulz, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Likérka Fruko-Schulz přišla kvůli válce o některé odběratele i banku. Do Ruska dál vyváží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.