Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tábor kvůli stavbě lávky pro pěší a cyklisty kolem Jordánu pokácí 20 vrb

Město Tábor kvůli plánované přestavbě lávky pro pěší a cyklisty na takzvané návodní straně nádrže Jordán pokácí 20 vrb. Podle znaleckého posudku je 11 z nich napadeno parazitní houbou. Jakmile skončí výstavba lávky, město hodlá na místě opět zasadit 20 vrb. Novinářům to dnes řekl táborský místostarosta Radoslav Kacerovský (Tábor 2020).

"Samotný projekt by bez vykácení vrb nebyl možný a stromy by stavební činnost patrně stejně nepřežily," řekl Kacerovský. Nová lávka nahradí současnou, která je v nevyhovujícím stavu. Odhadované náklady na projekt činí 93 milionů korun. Stavba lávky potrvá přibližně půl roku a začít by měla v dubnu.

Znalecký posudek podle Kacerovského poukázal na to, že 11 vrb napadených ohnivcem obecným by zřejmě v nejbližší době uhynulo. "Zbylých devět vrb je v klasifikaci jako dřeviny s krátkodobou perspektivou a jejich zachování také nepřipadá v úvahu," uvedl místostarosta.

Město v minulosti zvažovalo, zda pro velmi využívanou lávku z roku 1929 nezvolí postup provizorní rekonstrukce. Znamenalo by to jen částečné úpravy stavby. Nakonec se však rozhodlo pro kompletní rekonstrukci.

"Lávka je téměř 100 let stará a asi nemá cenu improvizovat a nějak ji podpírat," řekl už dříve starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020). Dodal, že jde o největší plánovanou investici Tábora pro letošní rok. Kvůli stavbě bude omezená doprava na hrázi Jordánu. Vede po ní silnice, která spojuje městské části na obou stranách nádrže. Omezení potrvá 31 týdnů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Tábor

Štítky ČR, správa, příroda, stavby, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor kvůli stavbě lávky pro pěší a cyklisty kolem Jordánu pokácí 20 vrb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.