Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krumlov připravuje opravy mostů. Čtyři jsou podle města ve špatném stavu

Český Krumlov letos začne opravovat Lazebnický most, který spojuje střed města s hradem a zámkem. Příští rok chystá radnice opravu mostu Edvarda Beneše. Ve špatném stavu jsou také lávka v Jelení zahradě a provizorní most u pivovaru. Za posledních deset investovalo město do oprav mostů přes 36,1 milionu korun. Kromě toho dává radnice ročně na běžnou údržbu mostů asi půl milionu korun.

Krumlov vlastní 28 mostů a lávek. Pro Benešův most má připravený projekt, náklady budou podle informací z loňska 30 milionů. Opravit potřebuje i Lazebnický most, jejž napadla dřevokazná houba. Tento most je kulturní památkou. „V letošním roce zahájíme opravu Lazebnického mostu a příští rok most Edvarda Beneše. Letos ještě plánujeme mít hotovou projektovou dokumentaci lávky v Jelení zahradě a příští rok pak bude oprava. U prvních dvou mostů čekáme na cenu, která vzejde z výběrového řízení," řekl místostarosta Zbyněk Toman (ODS).

Cenu za Lazebnický most odhadl loni bývalý místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL) na 13 milionů korun. Oprava Lazebnického mostu si vyžádá dopravní omezení. „Nicméně jde o most v pěší zóně, kam pro vjezd platí určená pravidla," uvedla mluvčí.

Investici potřebuje i provizorní most u pivovaru. Je to jediný přístup, jak mohou těžší auta vjet do historického centra. Radnice ho opravovala naposledy v roce 2020, za víc než tři miliony korun. Původní provizorní most u pivovaru strhla velká voda při povodních v roce 2002. Od té doby je tam provizorní most, který město koupilo v roce 2017 od Správy státních hmotných rezerv za 8,1 milionu korun.

Krumlov opravil za poslední roky víc mostů. V roce 2021 to byl památkově chráněný kamenný most přes koryto říčky Polečnice ve Starých Dobrkovicích. Most z poloviny 19. století má novou nosnou konstrukci, oprava stála 3,5 milionu korun. V květnu 2020 dokončilo město opravu památkově chráněné lávky Rechle z 18. století, jejíž šindelová střecha byla v havarijním stavu. Práce stály dva miliony korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky správa, silnice, most, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov připravuje opravy mostů. Čtyři jsou podle města ve špatném stavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.