Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na okolí vlakového nádraží dohlíží více strážníků. Chceme místu vrátit důstojný ráz, zní z města

Okolí vlakového nádraží patří dlouhodobě k problémovějším lokalitám ve městě. Město se rozhodlo situaci změnit a v celé oblasti zvýšilo dohled městské policie. Zároveň chce jednat s majiteli nemovitostí, aby se z frekventované části Budějc stala bezpečná a důstojná oblast.

Lokalita vlakového nádraží, Lannovy třídy, Chelčiského ulice nebo okolí dopravně obchodního centra Mercury by měly vzhledem k tomu, jak frekventovaná místa to jsou, patřit k reprezentativním částem města. Dlouhodobě se ale řadí spíše mezi ty problémovější. Důvodem je větší koncentra lidí bez domova nebo lidí ubytovaných v levných ubytovnách, sociálních bytech, rušení nočního klidu, užívání alkoholu a jiných návykových látek nebo drobné přestupky.

Město se proto rozhodlo, že chce situaci změnit, a v rámci změn, které probíhají u městské policie, se na tyto části města více zaměří. Prvním krokem bylo podle radnice zvýšení dohledu městské policie. Během uplynulých tří měsíců provedli podle dat strážníci více než 4600 kontrol, na základě kterých řešili 232 přestupků. „Nejčastěji jde o požívání alkoholických nápojů a kouření na místech, kde je to zakázáno, znečištění veřejného prostranství, přestupky proti majetku,“ uvedla mluvčí městské policie Věra Školková.

Jak se žije na budějcké „fashion street“? Není bezpečná ani reprezentativní, míní lidé

Lannova třída. Hlavní tepna mezi autobusovým a vlakovým nádražím a centrem města. Ulice, která by podle obyvatel měla reprezentovat město. Realita je ale podle některých lidí úplně jiná. Vyprávět by o tom mohli ti, kteří na Lannovce bydlí.

Podle náměstka primátorky Lubomíra Bureše (ODS), do jehož kompetence městská policie patří, je bezpečnost v těchto místech prioritou. „Lidé se musí cítit bezpečně, nesmí se bát chodit po ulicích. Přesunul jsem proto těžiště zájmu městské policie od „botičkování“ směrem k bezpečí v ulicích," vysvětlil náměstek primátorky. 

Od loňského srpna má městská policie trvale zázemí v Mercury, kde má být podle Bureše přes den trvale hlídka městské policie. Kontroly má zajišťovat také v nočních hodinách. „A to včetně návaznosti na odjezdy a přijezdy hlavních večerních a nočních vlakových spojů," doplnil náměstek.

V létě je situace mnohem horší

Zvýšený dohled městské policie někteří lidé vnímají. „Je pravda, že těch hlídek je tady asi víc. Jestli to pomůže, nevím. Jsem už k jakýmkoliv těmto změnám relativně skeptický. Ta situace tady je tristní a potřebuje to razantní krok,“ komentoval Pavel Marek. Na Lannovce bydlí skoro osm let.

Jestli se situace kolem nádraží změní, ukáže podle Kryštofa Bartoně, spolumajitele kavárny Kmen, která sídlí kousek od vlakového nádraží, až léto. „To je ta situace tady samozřejmě horší. Pomáhají tomu hlavně vodní prvky, které jsou jak na začátku Lannovky, tak i tady u nás. Voda ve městě je krásná, ale jen když se dobře opečovává a je využívaná tak, jak má. Tady slouží spíš jako „koupaliště“ nebo „prádelna“, jak říkají místní. To není nejpříjemnější pohled,“ popsal. 

Celé lokalitě by podle něj mohly kromě městské policie pomoct také probíhající stavební změny. „My osobně doufáme, že s nově opraveným vlakovým nádražím a s výstavbou nových bytových jednotek se situace kolem nádraží zlepší organicky a samovolně, ale to je samozřejmě ve hvězdách," uzavřel.

Foto: Jan Luxík

Vize do budoucnosti

Bureš také slíbil, že jen posílením hlídek strážníků to neskončí. „Vedení města ve spolupráci s krajem pojalo problematiku komplexně a probíhají jednání s majiteli nemovitostí v lokalitě s tím, aby celá tato oblast dostala ráz důstojný krajského města," uzavřel náměstek.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky městská policie, strážníci, služebna, Mercury, nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na okolí vlakového nádraží dohlíží více strážníků. Chceme místu vrátit důstojný ráz, zní z města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.