Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Třeboňský kastelán Vít Pávek skončil ve funkci. Vedení Národního památkového ústavu ho odvolalo

, aktualizováno 17. února 2023, 10:51

Vedení Národního památkového ústavu (NPÚ) odvolalo kastelána zámku Třeboň Víta Pávka. Důvody jsou interní podle ředitele jihočeských památkářů. Pávek byl kastelánem pět let. Někteří pořadatelé kulturních akcí v Třeboni si již dříve stěžovali na špatnou spolupráci.

„Pan kastelán byl odvolán. Podle předpisů NPÚ generální ředitelka jmenuje a odvolává (kastelány). Důvody jsou interní. Je to tak složitá věc, že se to zaprvé nedá vylíčit jednoduše, a zadruhé je to skutečně interní záležitost, která se dotýká té konkrétní osoby," řekl ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Na odvolaného kastelána si již dříve stěžovali třeba pořadatelé festivalu Okolo Třeboně. Neumožnil jim pořádat některé koncerty v zámeckém parku, zdražil také pronájem zámeckého nádvoří, řekl již dříve ředitel festivalu Okolo Třeboně Pavel Barnáš.

Zámek bude dočasně řídit Pávkova zástupkyně Erika Suchanová, památkáři vypíšou výběrové řízení na nového kastelána. Pávek zatím na zámku zůstává v jiné pozici. Podle předpisů mu musí památkáři nabídnout jinou práci. Pávek působil jako třeboňský kastelán pět let. Nastoupil v roce 2017, kdy po 25 letech v této pozici skončil Pavel Hofman.

Podle Pavelce se Pávkovi podařilo zlepšit vzhled zámeckého areálu. V červnu 2020 otevřeli památkáři obnovený zámecký park v Třeboni, který byl před tím devět měsíců zavřený. Nové jsou tam povrchy cest i historizující lavičky. Náklady byly 6,8 milionu Kč. Šestihektarový zámecký park byl před tím naposledy zavřený při srpnových povodních v roce 2002.

Odvolání kastelánů není časté. Mediálně známý je případ, kdy výpověď dostal v roce 2004 kastelán na hradě Šternberk na Olomoucku Zdeněk Boček kvůli porušení pracovní kázně. Na hrad se ale v roce 2005 vrátil po vyhraném pracovněprávním sporu. Podruhé dostal výpověď v lednu 2006, podle nadřízených opakovaně porušil pracovní kázeň.

„Odvolání kastelánů není častým jevem, protože většinou kolegové odchází do důchodu, či na základě vzájemné dohody. Dohoda byla nabídnuta i mně, vč. jiných kastelánských postů v rámci ČR, které jsem s díky nepřijal z rodinných důvodů i stran otázky mé cti, neb na části pozadí celého příběhu figuruje také politický vliv. Oficiální důvody mého odvolání byly shrnuty špatnou komunikací ve vztahu s dvěma institucemi a některými zaměstnanci. Jelikož s důvody vedoucími k mému konci ve funkci nesouhlasím a rozporoval jsem je, rozhodl jsem se nabídky nepřijmout, proto přistoupilo vedení NPÚ k mému odvolání, které s ohledem na okolnosti nesu hrdě. Vždy jsem totiž jednal ve prospěch zachování autentičnosti a zvýšení vážnosti areálu národní kulturní památky i jejího bezprostředního okolí. Stran správy areálu se mi žádné výtky nedostalo, ba naopak byla s vděčností kvitována slovy, že díky ní by NPÚ o mé kvality v budoucnu nerad přišel. Další kroky teprve zvažuji," řekl redakci Drbny Vít Pávek. Ve funkci kastelána končí k 28. únoru 2023.

Třeboňský zámek nabízí tři prohlídkové okruhy: trasu, jež připomíná poslední Rožmberky, dále 11 místností pod názvem Soukromá schwarzenberská apartmá a okruh, který zahrnuje konírnu či podzemní chodby. V posledních letech před koronakrizí navštěvovalo zámek ročně kolem 50 tisíc lidí.

Na místě třeboňského zámku stávala zřejmě od poloviny 14. století vodní tvrz pánů z Landštejna, kterou roku 1366 zdědili Rožmberkové. Stal se pak i renesančním sídlem posledního Rožmberka, Petra Voka, který přímo na zámku 6. listopadu 1611 zemřel. Panství pak připadlo nejprve Švamberkům, pak Habsburkům, v roce 1660 ho získali Schwarzenbergové. Zámek jim v letech 1895 až 1922 sloužil jako vánoční rezidence. U Třeboně, v Domaníně, mají i rodovou hrobku.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky ČR, památky, personální, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třeboňský kastelán Vít Pávek skončil ve funkci. Vedení Národního památkového ústavu ho odvolalo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.