Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jindřichův Hradec opraví ohradní zeď kolem Krafferovy zahrady

Jindřichův Hradec opraví ohradní zeď kolem Krafferovy zahrady. Jde o jednu z největších ploch zeleně v centru města s téměř třísetletou historií. Náklady na obnovu zdi činí přibližně tři miliony korun.

„Postupně chceme opravit celou zeď, aniž bychom při tom nějak omezovali provoz zahrady," uvedl jindřichohradecký starosta Michal Kozár (ANO).
Krafferovu zahradu si před dvěma lety od města pronajal Atelier Za Mák. Velká část areálu zůstává takzvanou ukázkovou zahradou. Na menší ploše pak pronajímatel pěstuje květiny a také provozuje květinářství. Rozloha Krafferovy zahrady činí 6500 metrů čtverečních.

„Je to jedna ze zelených ploch v centru města a mohu říct, že představuje takový návrat ke kořenům. V minulosti byla dost zanedbaná. V posledních letech se ale daří obnova zahrady a vrací se k nám s tím i její historie. V budoucnosti by ze zahrady mohlo vzniknout místo, které budou vyhledávat turisté a zvýší se tím atraktivita Jindřichova Hradce," řekl starosta.

Krafferova zahrada vznikla v roce 1758 pro hraběnku Isabellu Černínovou. Na podobě areálu se podílel tvůrce zámeckých zahrad v Českém Krumlově Jan Antonín Zinner. V 19. století získal zahradu Ignác Kraffer a jeho rodina v komplexu provozovala zahradnictví, které nabízelo na svou dobu široký sortiment rostlin. Podnik existoval až do 50. let minulého století, kdy komunistický režim firmu zestátnil. Majitelé mohli v zahradě zůstat jako zaměstnanci. Od 80. let byl areál prázdný a jeho obnova začala až na začátku 21. století.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, příroda, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichův Hradec opraví ohradní zeď kolem Krafferovy zahrady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.