Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V jižních Čechách loni klesla stavba nových bytových domů o tři čtvrtiny

V jižních Čechách se loni začalo stavět 1981 bytů, meziročně o 31 procent méně. Téměř o tři čtvrtiny klesl počet bytových domů, které se začaly stavět. Stavbaři v kraji loni dokončili 2016 bytů, proti předloňskému roku o 282 víc. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Útlum bytové výstavby, hlavně u bytových domů, evidovaly loni i velké stavební firmy.

Jižní Čechy se loni na počtu bytů, jež se začaly v ČR stavět, podílely necelými pěti procenty. V kraji výrazně převažovala stavba bytů v rodinných domech, tvořily víc než dvě třetiny všech rozestavěných bytů. „Nebývalý pokles zaznamenala výstavba bytů v nových bytových domech," uvedla Irena Votrubová z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích. V roce 2022 se těchto bytů začalo na jihu Čech stavět 304, meziročně téměř o 74 procent méně.

Proti roku 2021 se loni začalo stavět v kraji víc bytů jen ve dvou okresech. Nejvýrazněji se to podle statistiků projevilo na Písecku, kde byl nárůst téměř o 30 procent. I přesto se písecký okres na počtu rozestavěných bytů v kraji podílel nejméně, a to šesti procenty. Nejvíc bytů v bytových domech se stavělo loni na Českobudějovicku, skoro 57 procent z nich. Bytů, které se začaly loni stavět, ubylo celostátně. Bylo to 41 546 bytů, meziročně o 7,7 procenta méně.

V Jihočeském kraji dokončily loni stavební firmy 2016 bytů, meziročně o 17 procent víc. V kraji podle ČSÚ tradičně převažovaly byty v nových rodinných domech, tvořily téměř dvě třetiny všech dokončených bytů. Nejvíc bytů se dostavělo v okrese České Budějovice, skoro polovina všech, nejméně na Strakonicku, kde je podle statistiků bytová výstavba již delší dobu v útlumu. V ČR evidují za loňský rok statistici 39.460 dokončených bytů, meziročně o 14,1 procenta víc.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky jihočeský kraj, stavba, byty, český statistický úřad, čsú

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách loni klesla stavba nových bytových domů o tři čtvrtiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.