Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes večer mohou lidé pozorovat blízké setkání Měsíce s Venuší a Jupiterem

Dnes se k sobě na večerní obloze přiblíží planety Venuše a Jupiter s Měsícem. Takzvaná konjunkce nastává v momentě, kdy se k sobě objekty na obloze přiblíží z pozice pozorovatele. Dnešní trojitá konjunkce bude viditelná už za soumraku po 17:00 nízko nad západo-jihozápadním obzorem.

Venuše a Jupiter jsou podle Planetária Praha nejjasnějšími planetami, lidé mohou jejich konjunkci pozorovat zhruba jednou či dvakrát ročně. Při dnešním blízkém setkání se mezi ně podle ústavu promítne Měsíc v téměř rovnoramenném trojúhelníku. Nejlepší podívanou nabídne vesmírný útvar v 18:00 velmi nízko nad západem. V té době však budou tělesa klesat k obzoru, ústav proto doporučuje, aby zájemci sledovali trojitou konjunkci z vyvýšeného místa.

Blízké setkání Venuše a Jupitera budou moct lidé spatřit i na začátku března. Podle Planetária Praha budou konjunkce nejlépe viditelné ve středu 1. a ve čtvrtek 2. března. V těchto dnech proto Štefánikova hvězdárna v Praze a Hvězdárna Ďáblice v Praze mimořádně prodlouží svou otevírací dobu od 18:00 do 19:00.

V minulosti připisovali lidé konjunkcím planet velký význam. Například v roce sedm před naším letopočtem nastala vzácná trojnásobná konjunkce planet Jupitera a Saturna, která někdy bývá spojována s Betlémskou hvězdou. Dva roky před naším letopočtem se k sobě planety Venuše a Jupiter přiblížily natolik, že je nebylo možné rozlišit pouhým okem, a tak na pohled splynuly v jednu výraznou "hvězdu".

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com / ilustrační foto

Štítky Jupiter, Venuše, Měsíc, planetárium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes večer mohou lidé pozorovat blízké setkání Měsíce s Venuší a Jupiterem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.