Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj má pět nových kulturních památek. Na seznam přibyla i kovárna v Číčenicích

Seznam kulturních památek na jihu Čech se rozšířil o dalších pět míst. Ministerstvo kultury na něj doplnilo Hardtmuthovu vilu v Českých Budějovicích, návesní kapli v Herbertově, kovárnu v Číčenicích, nový most v Písku a železniční most přes řeku Lužnici na trase Tábor - Bechyně. Aktuálně se v jižních Čechách nachází 5 100 kulturních památek.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tři zajímavosti o Hardtmutově vile

Dnes se zastavíme u Hardtmuthovy vily. Nebudeme rozebírat její historii, ale zaměříme se pouze na tři zajímavosti, které mají vztah k této krásné stavbě.

Na seznamu se nově ocitla Hardtmuthova vila, která vznikla v roce 1911 pod stavitelem Johannem Stepanem. „Jde o naprostou špičku mezi předválečnými vilami, co se týče velikosti stavby, luxusního komfortu technického vybavení i míry dochování původních konstrukcí a materiálů,“ uvádí ředitel budějcké pobočky Národního památkového ústavu Daniel Šnejd.

Seznam doplnila také návesní kaple v Herbertově. Z původní zástavby 42 domů zůstaly v obci zachovány pouze dvě usedlosti a jedna návesní kaple. „Kaple byla postavena po roce 1826, a přestože se dochovala bez střechy, vykazuje i nadále vysoké památkové hodnoty,“ upřesňuje Jana Štorková z Národního památkového ústavu.

Nově je na seznamu kulturních památek také písecký Nový most s válcovým jezem. Ten byl postaven v rámci regulace řeky v letech 1938 – 1941. „Most i vodní elektrárnu navrhl přední představitel českého funkcionalismu architekt Adolf Benš, který projektoval například odbavovací halu letiště na pražské Ruzyni,“ doplňuje Jana Štorková. Válcový jez nýtované konstrukce jedním z posledních dochovaných jezů tohoto typu v České republice.

Čtvrtou nově zařazenou stavbou je kovárna v Číčenicích na Strakonicku. Areál usedlosti s kovárnou na číčenické návsi byl postaven patrně v 18. století, přestavbou prošel v průběhu 19. a 20. století. „Památkově nejhodnotnější částí je kovárna s obydlím tovaryše, která je ukázkou dochovaného zázemí řemeslnického živnostníka z 19. století,“ potvrzuje Štorková.

Poslední nově zařazenou kulturní památkou z jihu Čech se stal železniční most přes řeku Lužnici na trati Tábor – Bechyně, který byl doončen přesně před 120 let. „Most je velkorysou stavbou, která je součástí první elektrifikované dráhy v Rakousku – Uhersku a je bezprostředně spjat s dílem Františka Křižíka, významného technika, průmyslníka a vynálezce,“ uzavírá Jana Štorková.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPU

Štítky Jihočeský kraj, kulturní památka, NPU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj má pět nových kulturních památek. Na seznam přibyla i kovárna v Číčenicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.